Τατούλης: “Η έξυπνη εξειδίκευση δίνει νέες προοπτικές στην Περιφέρεια”

Tatoulis Petros

Tatoulis Petros

Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο εργαλείο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην έξυπνη εξειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα, για τα οποία βασικός στόχος είπε πως είναι η δημιουργία του επιστημονικού υπόβαθρου για την πιστοποίησή τους και η ένταξή τους στη διατροφική αλυσίδα, ώστε να κατακτήσουν θέση σε εξειδικευμένα καταστήματα υψηλής ποιότητας και όχι τόσο στα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται στην Περιφέρεια εργαστήριο πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τολμά να πειραματίζεται στην καινοτομία”, συνέχισε ο περιφερειάρχης, “και πριν λίγο καιρό υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών το στρατηγικό της σχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων, ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Πελοπόννησο, ως τουριστικό προϊόν και όχι ως συγκοινωνιακό και μεταφορικό τακτικό μέσο”. Τόνισε επίσης ότι το σχέδιο θα βασιστεί σε τέσσερα clusters, υπακούοντας στην αρχή της έξυπνης εξειδίκευσης.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ετοιμάσει το σχέδιο επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εγκατάσταση οπτικής ίνας και φωτοβολταϊκών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του “γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει θετική αυτή την προσπάθεια”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε τέλος στην ενεργοποίηση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, το οποίο είχε συσταθεί στο Β΄ ΚΠΣ, ως την υποδομή για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.