Τατούλης: “Η ΑΟΖ Πελοποννήσου αλλάζει τη στρατηγική ανάπτυξής της”

«Το νέο οικόπεδο της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Πελοποννήσου αλλάζει την αναπτυξιακή στρατηγική της Πελοποννήσου» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με το στρατηγικό σύμβουλο δρα Νίκο Λυγερό.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ετοιμότητα της περιφερειακής αρχής να διεκδικήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα προς όφελος των πολιτών από τις έρευνες στο νέο οικόπεδο της ΑΟΖ (σ.σ. Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), δεδομένου ότι ανήκει καθ’ ολοκληρίαν σχεδόν στη χωρική αρμοδιότητα της Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση, με στόχο να μεγιστοποιήσει το όφελος που της αναλογεί από το 5% των εσόδων του δημοσίου.

Ο κ. Λυγερός από την πλευρά του ανέλυσε το ιστορικό των ερευνών στην περιοχή, το νομοθετικό πλαίσιο και τις προβλέψεις ερευνών και αξιοποίησης της ΑΟΖ, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα τεράστια μεγέθη, τόσο του συγκεκριμένου οικοπέδου της ΑΟΖ (που είναι ίσο με την Πελοπόννησο) όσο και στον κύκλο οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω του.