Τατούλης: “Η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τις Περιφέρειες στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων”

Tatoulis

Tatoulis

Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των περιφερειακών συμβουλίων για την τελική έγκριση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) όπως ισχύει στη μέχρι σήμερα νομοθεσία, ζήτησε μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το μέλος του ΔΣ και περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης μετέφερε την έκπληξη των περιφερειαρχών για το γεγονός πως η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε αιφνίδιακαι μάλιστα μέσα στο πολυνομοσχέδιο που αφορά στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζοντας τη σχετική επιστολή που απεστάλη πρόσφατα στον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητείται η παρέμβασή του για την απόσυρση της διάταξης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήγησε πως “η ρύθμιση αυτή αποτελεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ”.

Έθεσε επίσης ζήτημα συνταγματικότητας, “καθώς η διάταξη προσβάλλει κατάφωρα τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, επιφυλάσσοντας διακοσμητικό ρόλο στα περιφερειακά συμβούλια και επιβάλλοντάς τους την υποχρέωση να «υιοθετούν» τον ΠΕΣΔΑ, αφού έχει όμως προηγηθεί σύμφωνη γνώμη των γενικών γραμματέων των υπουργείων ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ”.

Μίλησε, τέλος, για “εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών, η οποία εισάγει νέα ήθη για την κυβέρνηση”, εκφράζοντας το ομόθυμο αίτημα της ΕΝΠΕ για άμεση απόσυρση της διάταξης έστω και την ύστατη στιγμή.