Τατούλης: “Η Μεσογειακή Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας θα προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα στη χώρα”

synantisi

synantisi

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη μέσα σε αντίξοες συνθήκες για ένα εγχείρημα που θα προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στρατηγικής σημασίας, στη χώρα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος στη Μεσογειακή Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Περικλή Παπαδόπουλο, αστροφυσικό της ΝΑΣΑ και καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο San Jose των ΗΠΑ. Παρούσα ήταν και η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί από τη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, πράξη που διεκδικεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία θα αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό για τη διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφέρειας -για λογαριασμό της χώρας- μεγάλου τμήματος χρηματοδότησης από τα 20 δισ. ευρώ του προγράμματος “Gallileo” της ΕΕ για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το “Von Karman Institute” του ΝΑΤΟ, όπου ήδη φοιτούν οι υπότροφοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έρευνα στους μικροδορυφόρους, και τόνισε ότι «αν πετύχουμε το στόχο της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα. θα προσδώσουμε άλλο τόνο αισιοδοξίας στην Περιφέρειά μας και στη χώρα».

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τέλος ότι θα υπάρξει ειδική παρουσίαση των προοπτικών επενδύσεων και ανάπτυξης του διαστημικού τουρισμού στο συνέδριο του συνδέσμου βρετανών τουριστικών πρακτόρων ΑΒΤΑ, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για το ενεργό και συνεπές ενδιαφέρον του για τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας, μετέφερε τη βαθιά εκτίμηση των επικεφαλής του “Von Karman Institute” για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και υπογράμμισε το ιδιαίτερα αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για τους μικροδορυφόρους μετά την επιτυχή εκτόξευση των Λ-sat μικροδορυφόρων (χαρακτηριστικά η Google σκοπεύει να επενδύσει σε 700 μικροδορυφόρους).