Τατούλης: “Καθοριστικός για την ανάπτυξη ο ρόλος των Νέων Αγροτών”

synantisi me Panellinia Enosi Neon Agroton

synantisi me Panellinia Enosi Neon Agroton

“Η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών πρωτοβουλιών της Περιφέρειας”, δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης στη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών με τις Ενώσεις Νέων Αγροτών Νότιας Ελλάδας που έγινε την Τετάρτη 4/6. Υποστήριξε ακόμη ότι “ενόψει της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), οι νέοι αγρότες θα πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την προοπτική της χώρας. Μέσα από τους νέους αγρότες ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος”.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα της αναθεώρησης και σημείωσε ότι “πρέπει να θωρακίσουμε το θέμα του αποθεματικού, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ευελιξία ανάλογα την κάθε πολιτική αντίληψη. Να δημιουργηθεί εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων με απόλυτη δέσμευση σε ό,τι αφορά τους νέους αγρότες”.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι νέοι αγρότες δίνουν λύση στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και για το λόγο αυτό “η ελληνική Πολιτεία οφείλει να δει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των νέων αγροτών και την αναθεώρηση της ΚΑΠ”.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε και την ανάγκη να ξεκαθαριστούν ζητήματα όπως ο προσδιορισμός του ελάχιστου στα όρια των δικαιωμάτων, η άρση περιφερειακών ανισοτήτων και η αποκατάσταση ισορροπίας των δικαιωμάτων.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Ντίνα Νικολάκου, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η περιφερειακή αρχή τα τρία πρώτα χρόνια για την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων και τη δημιουργία νέων εργαλείων, επισημαίνοντας ότι την επόμενη πενταετία δύο νέα εργαλεία -η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη και το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων- θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την τοπική αγροτική οικονομία, ενώ θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά οι συνεργασίες και συνέργιες για συμμετοχή σε όλα τα διεθνή φόρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την έως τώρα συνεργασία και στήριξη, ενώι πρότεινε το πανελλήνιο συνέδριο των νέων αγροτών το Σεπτέμβρη του 2014 να διεξαχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρόταση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον κ. Τατούλη.