Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Απιδιά, δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εντάξει στο ΕΣΠΑ τη συντήρηση και αποκατάσταση του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και του ΙΝ Αγίου Γεωργίου στο Λογκανίκο.

Ο πρώτος χρονολογείται μεταξύ 5ου και 10ου αιώνα και είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1962. Αποτελεί, δε, αντιπροσωπευτικό δείγμα βασιλικής και συνεχίζει να είναι λειτουργικός μέχρι σήμερα.

Ο δεύτερος ναός χρονολογείται το 1374. Διατηρεί κτητορική επιγραφή που επιβεβαιώνει τη χρονολογία κατασκευής του και αποτελεί ένα από τα παλαιοτέρα κτίσματα της περιοχής. Χρήζει όμως άμεσης επισκευής και συντήρησης, λόγω των φθορών που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του.

Ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα στάθηκαν στη σημασία των δύο ναών για τον χριστιανισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, και τόνισαν ότι η Περιφέρεια οφείλει για τις επόμενες γενιές να συμβάλει στην αποκατάστασή τους, προκειμένου να αναδειχθούν και να συνεχίσουν το διάβα τους στην ιστορία.