Τατούλης: “Σε ύφεση ο ιός του Δυτικού Νείλου”

“Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι βρίσκεται σε ύφεση η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου. Όχι μόνο δεν εφησυχάζουμε, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας” τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας.

Ο περιφερειάρχης σχολίασε το γεγονός ότι δεν αναφέρονται άλλα κρούσματα, το οποίο προσδιόρισε ως αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με τις δημοτικές αρχές, αλλά και από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που ασχολήθηκε σοβαρά με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και δεν εφησύχασε, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχαν παρόμοια κρούσματα.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης αποκάλυψε πώς σύντομα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας», για να έχει άμεση αντίληψη των σύγχρονων κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, ενώ τόνισε πώς από τα πρώτα κρούσματα, και λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του πρώτου καταγεγραμμένου συμβάντος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και υιοθετήθηκε πολιτική δημόσιας αναφοράς προς τους πολίτες με πλήρη διαφάνεια. «Το σημαντικότερο στοιχείο στα θέματα υγείας και βαθιά μας πεποίθηση είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και είμαστε πεπεισμένοι ότι η καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες δημιουργεί τις προϋποθέσεις βέλτιστης αντιμετώπισης, ακόμα και των μεγαλύτερων προβλημάτων» σημείωσε ο κ. Τατούλης.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μνημονεύοντας ειδικά την υλοποίηση του προγράμματος κωνωποκτονίας από την Περιφέρεια και συγχαίροντας τον κ. Τατούλη για τα άριστα αποτελέσματα των δράσεών της στην αντιμετώπιση της ελονοσίας στο δήμο Ευρώτα πριν λίγα χρόνια.

«Η άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και οι πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη αποτελούν παρακαταθήκη για όλη τη χώρα, και πλέον το μοντέλο της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις παρόμοιων προβλημάτων δημόσιας υγείας» επεσήμανε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

«Η άψογη συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Υπουργείο Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημοτικές αρχές, πανεπιστήμια) και η καλή εκτέλεση έργου από την αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας “Πελοπόννησος ΑΕ” αποδεικνύει ότι όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ενωμένοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, τότε μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης.

Της συνέντευξης προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία Τατούλη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και να συζητηθούν οι κοινές δράσεις Περιφέρειας και ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε ακόμη να αναγνωρίσει την προσφορά των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της Περιφέρειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον διευθυντή κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο.