Τατούλης: “Στο σκαμνί της δικαιοσύνης Τσιρώνης και Λαφαζάνης για την καθυστέρηση έγκρισης του νέου ΠΕΣΔΑ”

aporrimmatofora

aporrimmatofora

«Η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Πελοποννήσου βρίσκεται οκτώ μήνες στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εξαπάτησε τους πολίτες. Οι κ.κ. Τσιρώνης και Λαφαζάνης θα κάτσουν στο σκαμνί της δικαιοσύνης, γιατί δεν διαβίβασαν το συγκεκριμένο έγγραφο με τις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΠΕΝ στον τελικό δικαιούχο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Οι όψιμοι Οικολόγοι που έκατσαν στην υπουργική καρέκλα ξεχνούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δύο φορές αποφανθεί ότι το σχέδιό μας προστατεύει το περιβάλλον», συνέχισε ο κ. Τατούλης και ανέφερε ότι αυτό το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων δεν έχει την υπογραφή υπουργού, αλλά γενικού διευθυντή του υπουργείου, ο οποίος τον υπέγραψε «δημοκρατικά» μετά από το «εντέλεσθαι» του υπουργού. Υποστήριξε επίσης ότι θα καταπέσει μετά την πρώτη προσφυγή, την οποία ο ίδιος θα κάνει, αφού πιστεύει ότι «ούτε υλοποιήσιμος είναι ούτε λύσεις μπορεί να δώσει».

Στην κατηγορία ότι δεν έχει εναρμονιστεί ο ΠΕΣΔΑ με την ευρωπαϊκή οδηγία του 2008 ο περιφερειάρχης απάντησε ότι ο ΠΕΣΔΑ της Πελοποννήσου είναι ο μόνος εγκεκριμένος στη χώρα που έχει εναρμονιστεί και ενσωματώσει την οδηγία αυτή και συμπλήρωσε ότι οι προτάσεις αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ από το υπουργείο είναι ελάχιστες, αφού έχουν ήδη ενσωματωθεί οι σχετικές ευρωπαϊκές και ελληνικές οδηγίες. «Οι παρατηρήσεις επί του ΠΕΣΔΑ απαντήθηκαν αμέσως και ενσωματώθηκαν, αλλά με αποφάσεις των κ.κ. Τσιρώνη και Λαφαζάνη ποτέ δεν προχώρησαν», υποστήριξε.

«Έχετε πλήρη άγνοια όταν υποστηρίζετε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο μάς επέστρεψε τη σύμβαση γιατί το έργο δεν ήταν εναρμονισμένο με το νέο ΕΣΔΑ. Είναι εναρμονισμένο με τον προηγούμενο ΕΣΔΑ και όχι με έναν υποτιθέμενο ΕΣΔΑ που θα ερχόταν μετά από δύο χρόνια», δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι το ΥΠΕΣ επέστρεψε τον ΠΕΣΔΑ ως απαράδεκτο, αλλά και ότι αγνοεί πως η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο ΥΠΑΠΕΝ και όχι στο ΥΠΕΣ.

Ο κ. Τατούλης κατηγόρησε τέλος τη μειοψηφία ότι αγνοεί πως η χώρα έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εγκριθεί ο νέος ΕΣΔΑ και οι ΠΕΣΔΑ, διαφορετικά θα σημάνει το τέλος χρηματοδότησης του συνόλου του ΕΣΠΑ, ανεξαρτήτως κωδικού.