“Ταφόπλακα για την αυτοδιοίκηση ο ΕΝΦΙΑ”

enfia

enfia

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τη βεβαίωση υπέρογκων ποσών του ΕΝΦΙΑ στους δήμους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Όλγα Γεροβασίλη και Γιάννης Σταθάς.

Είναι βέβαια γεγονός ότι όλοι οι δήμοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας (που αποτελείται κυρίως από τα δημοτικά καταστήματα, τα δημοτικά κτίρια, τα γήπεδα, τα νεκροταφεία κτλ), ωστόσο οι δήμοι έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά έσοδα από αυτήν, αφού, κατά κόρον, δεν ενοικιάζεται.

Όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους δήμους μέσα στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα τους δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα, όπως καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.ά. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότητας από τους δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν. “Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση”, εκτιμούν οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι κ.κ. Γεροβασίλη και Σταθάς ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων οι δήμοι, οι οποίοι δεν πλήρωναν τον έκτακτο ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΕΤΑ), το λεγόμενο “χαράτσι”, το οποίο εισέπραττε η ΔΕΗ.