Τα ΑμεΑ Λακωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

anapiria

logo Somateiou AMEAΕάν αφαιρέσουμε την επετειακή ιδιότητα που έχει αποδοθεί στην 3η Δεκέμβρη, αντιλαμβανόμαστε ότι, και αυτή, αποτελεί άλλη μια τυπική μέρα αγώνα κάθε Ανθρώπου με Αναπηρία. Στην καλύτερη περίπτωση, και αυτή τη μέρα ο Άνθρωπος με Αναπηρία θα συναντήσει τα ίδια -τουλάχιστον- εμπόδια που η μόνιμη αδιαφορία Πολιτείας και κοινωνίας ορθώνει διαρκώς εμπρός του, τις ίδιες παγιωμένες δυσκολίες που επιβαρύνονται από μια διάχυτη εντεινόμενη ανησυχία για ένα αβέβαιο αύριο.

Τρόμο προκαλεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε παραμείνει ως έχει είτε μετατραπεί στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Με αγωνία πλημμυρίζει η σκέψη μας στην πιθανότητα (μάλλον στη βεβαιότητα) εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, μιας και απαιτείται μεγάλη μείωση στα κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια, ώστε να προκύψει εξοικονόμηση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εξορθολογισμός της συνολικής δαπάνης θα προκύψει μέσα από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που πρέπει να παραδοθεί σε δύο μέρη έως το τέλος του έτους, και θα κρίνει την «τύχη» των προνοιακών επιδομάτων που ήδη χορηγούνται. Η έκθεση θα υποδεικνύει επιδόματα που θα μπορούν να ενσωματωθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ), του οποίου η καθολική εφαρμογή σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται να ξεκινήσει σταδιακά από τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειώνουμε πως η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων θεωρείται ένας τρόπος για να γίνουν περικοπές που δεν θα κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικές. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως, κατά την εκτίμησή μας, δεν κινδυνεύουν να χάσουν το όποιο προνοιακό επίδομα όσοι έχουν μόνο αυτό ως εισόδημα, εφόσον δεν έχουν στην κατοχή τους άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Φόβο προκαλεί η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για τη βέβαιη μείωση των συντάξεων, μιας και είναι απαραίτητη η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.

Αλήθεια, το αυξημένο κόστος ζωής του Ανθρώπου με Αναπηρία δεν το υπολογίζει κανείς;

Με έντονη την ανησυχία στη σκέψη μας φτάνουμε στην 3η Δεκέμβρη, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση του όποιου κοινωνικού κράτους είχαμε προσπαθήσει να επιτύχουμε, την κατάρρευση της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ, έχοντας όμως ακόμη δίπλα μας τον ελληνικό λαό, τον Συνάνθρωπο της γειτονιάς μας, που ξέρει τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ακόμη και με τη σκέψη του μόνο στηρίζει τον αγώνα καθενός μας, κάθε Ανθρώπου με Αναπηρία. Η πτωτική πορεία στην οποία πιεστικά και βίαια υποβάλλεται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει επηρεάσει τον έλληνα Άνθρωπο! Αυτό αποτελεί και το ισχυρότερο δείγμα της δυναμικής του λαού μας, τη μοναδική τροφή για την ελπίδα που δε σβήνει με τίποτα! Κρατήστε την Ανθρωπιά σας, φίλες και φίλοι μας! Αυτή θα σας οδηγήσει ορθά στο να στηρίξετε τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας και τον συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας!

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Νομού Λακωνίας