Τα “διαγωνίσματα” της πλάκας

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Αληθινός διάλογος:

– Μπαμπά, μπορεί ένας μαθητής που έγραφε 5 στα διαγωνίσματα των αρχαίων στο σχολείο, να γράψει 20 στα διαδικτυακά;

– Πώς έγινε αυτό;

– Μάλλον του τα γράψανε άλλοι. Κι εγώ που διάβασα και τα έκανα όλα μόνος μου πήρα 17. Δεν είναι δίκαιο.

Ο Γιάννης, μαθητής της α’ γυμνασίου, τα είπε όλα, σχετικά με τα διαδικτυακά διαγωνίσματα του α΄ 4μήνου, που επέβαλε το υπουργείο στους μαθητές και στους καθηγητές της Β/θμιας εκπαίδευσης.

Διαγωνίσματα μπροστά στον υπολογιστή, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει τη θέση του μαθητή και να απαντήσει στις ερωτήσεις ή να καθίσει δίπλα του και να του τις υπαγορεύει. Πραγματικός εμπαιγμός της παιδείας, των μαθητών, των καθηγητών, της εξεταστικής διαδικασίας και της κοινωνίας ολόκληρης.

Προκειμένου να δείξουμε ότι τα “καταφέρνουμε” παντού και σε όλα και θεωρώντας την κοινωνία υπανάπτυκτη, βάλαμε και διαγωνίσματα διαδικτυακά, διαδικασία με την οποία γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το σπουδαιότερο και πλέον ανησυχητικό είναι πως κλονίζεται στους μαθητές το “περί δικαίου αίσθημα” και αναγκάζονται να προσχωρήσουν στην “παγαποντιά” και στην “παρανομία” (προκειμένου να μην αισθάνονται “κορόιδα”) και όσοι τόλμησαν – στην αρχή – να πάνε “με τον σταυρό στο χέρι”, με τις δικές τους δυνάμεις.

Μπράβο, κ. υπουργέ της παιδείας

Μπράβο, κυβέρνηση των αρίστων.

Καταφέρατε να κάνετε την εξεταστική διαδικασία ένα τεράστιο “σκονάκι”

Κάντε και τις πανελλήνιες με τον υπολογιστή για να ολοκληρωθεί το έργο σας.