“Τα κονδύλια για τη δακοκτονία δεν είναι αρκετά”

dakos

Επερώτηση για την πορεία υλοποίησης της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελλάρης.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως βάσει καταγγελιών αγροτικών συλλόγων “τα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, υπάρχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση, με τις παγίδες να είναι λίγες και η ανάρτησή τους να γίνεται αργά, η έναρξη του πρώτου ψεκασμού που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων είναι εκτός χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου, οι προσλήψεις γεωπόνων λίγες – δεν φτάνουν για να εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα,  ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων γίνεται αργά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται στην αρχή ό,τι υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά”.

Επιπλέον σημειώνουν ότι και φέτος τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζοντας φόβους πως θα υπάρξουν και πάλι δυσάρεστες καταστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς. “Τα κονδύλια, που ανέρχονται στα 4.285.000 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή δακοκτονία” τονίζουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά τον περιφερειάρχη τι μέτρα θα λάβει και πώς τοποθετείται απέναντι σε πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για τη δακοκτονία, όπως:

– Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

– Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας, “που ήδη έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς”.

– Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για τη δακοκτονία στη φετινή παραγωγή.

– Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

– Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας.