Τα μέτρα του Δήμου Μονεμβασίας για την πυροπροστασία του Κάστρου

γράφει ο αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος


Τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου κλιμάκιο της εφορείας αρχαιοτήτων με την προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου, τις αρχαιολόγους Δανάη Χαραλάμπους, Γιώτα Σκάγκου και την αρχιτέκτονα Ντίνα Ντουβή, έκανε αυτοψία στην Άνω Πόλη και στη συνέχεια σε σύσκεψη που ακολούθησε με το δήμο Μονεμβασίας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της φωτιάς και η λήψη μέτρων σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία Μολάων.

Αποτελέσματα της φωτιάς

Η φωτιά έκαψε έκταση περίπου δυο στρεμμάτων σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου, στο οποίο δεν υπήρχε τείχος ή κτίσματα. Η ύπαρξη νερού από το δίκτυο ύδρευσης Μονεμβασίας στην Άνω πόλη (δίπλα στην Αγία Σοφία) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση της φωτιάς.

Άμεσα μέτρα (τις επόμενες ημέρες)

Να γίνει επέκταση του δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται στην Άνω Πόλη σε δυο τμήματα, ανατολικά και δυτικά προς τις δεξαμενές και την περιοχή που εμφανίστηκε η φωτιά. Η τροφοδοσία όπως και στην περίπτωση κατάσβεσης θα γίνεται από την αντλία που υπάρχει στην κεντρική πύλη της Κάτω Πόλης. Το δίκτυο θα είναι συνεχώς γεμάτο νερό και θα έχει ικανή πίεση για την κατάσβεση της φωτιάς. Κατά μήκος των επεκτάσεων θα υπάρχουν αναμονές για τη σύνδεση των σωλήνων πυρόσβεσης. Με την κατασκευή αυτή θα προστατευθεί αποτελεσματικά και άμεσα τουλάχιστον το νότιο τμήμα της Άνω Πόλης, το οποίο γειτνιάζει με τον οικισμό της Κάτω Πόλης.

Βραχυπρόθεσμα (ένα-δυο μήνες)

Θα γίνει στεγανοποίηση της δεξαμενής “Κάτεργο”, μόνωση της συλλεκτήριας επιφάνειας, η οποία θα τροφοδοτείται και από το δίκτυο ύδρευσης του Κάστρου αλλά και από βροχοπτώσεις. Μετά τη στεγανοποίηση θα τοποθετηθεί αντλητικό συγκρότημα, που θα λειτουργεί είτε με εργοταξιακό ρεύμα, αν είναι εφικτό, είτε με γεννήτρια. Η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 180 κυβικά περίπου και είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δυο αρχαίες δεξαμενές “Καράβι”, “Κερατσίνι”. Η μόνωση μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η δεξαμενή θα καλύψει μεγάλο τμήμα της δυτικής πλευράς ειδικά την περιοχή που υπάρχουν κτίσματα.

Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παραπάνω προμηθειών και έργων θα γίνουν με πιστώσεις του δήμου Μονεμβασίας.

Για την Κάτω Πόλη

Υπάρχουν οκτώ πυροσβεστικοί κρουνοί, εξοπλισμένοι με 300 μέτρα πυροσβεστικές αντλίες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, οι οποίοι καλύπτουν πλήρως κάθε σημείο της Κάτω Πόλης. Ο καθαρισμός των οικοπέδων και των δημοσίων χώρων είναι σχεδόν πλήρης, κάποια λίγα σημεία θα καθαριστούν και ο αγωγός νερού για την Άνω Πόλη θα διακλαδιστεί στο σημείο που αρχίζουν οι βόλτες για εκεί, ώστε να υπάρχει υψηλή πίεση σε όλα τα σημεία της Κάτω Πόλης.