Τα μουσεία του δήμου Σπάρτης γιορτάζουν με ποικίλες δράσεις τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως διεθνή ημέρα τους. Η ημερα αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, επιδιώκοντας το άνοιγμα των μουσείων στο κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και την πανελλήνια και διεθνή προβολή του διαχρονικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, συμμετέχει με τα δημοτικά μουσεία στον εορτασμό της ημέρας, με την πραγματοποίηση εξωστρεφών δράσεων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης, στο Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου και στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών “Τάκη Αϊβαλή”.

Ειδικότερα, σκοπός της δράσης αυτής είναι να προβληθεί μέσω των μουσείων και να γίνει αντικείμενο συζήτησης, προβληματισμού και κατανόησης μια αμφιλεγόμενη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της Σπάρτης: η ανίδρυση της νέας πόλης πάνω στα ερείπια της αρχαίας και, συνακόλουθα, τα προβλήματα και οι προοπτικές που συνεπάγεται η επιβίωση και η συνύπαρξη καταλοίπων διαφόρων ιστορικών περιόδων για το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Η διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων πραγματοποιούνται από το Νομικό Πρόσωπο σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης: την Πνευματική Εστία Σπάρτης, τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης

Δευτέρα 15, Τρίτη 16, Τετάρτη 17 Μαΐου

«Πόσο αρχαία είναι η Σπάρτη;»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού.

Ώρες 9.00′ – 10.30′ και 11.00′ – 12.30′

Συμμετοχή κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τα εκθέματα του μουσείου αποκαλύπτουν στους μικρούς σπαρτιάτες την ιστορία της πόλης τους.

Ελεύθερη συμμετοχή

Πέμπτη 18 Μαΐου

«Ποιος κατέστρεψε την Αρχαία Σπάρτη; Η αρχαιολογική εκστρατεία του Μισέλ Φουρμόν το 1730»

Ομιλία του ιστορικού Παρασκευά Ματάλα, σε συνδιοργάνωση με την Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Ώρα 20.30′

Ελεύθερη συμμετοχή

Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου

Τετάρτη 17 Μαΐου

«Διατηρητέα: Τροχοπέδη ή κεφάλαιο ιστορικής μνήμης και αξιοποίησης;»

Εκπαιδευτική περιήγηση στα ίχνη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, στη γειτονιά του Μουσείου, με ξεναγό τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαξόγλου.

Ώρα 18.30′ – 20.00′

Ελεύθερη συμμετοχή

«Η “νεοκλασική” Σπάρτη: Το τέλος της μικρής μας πόλης;» Έκθεση φωτογραφίας αρχείου Κ. Μυλωνά – Γ. Γιαξόγλου και σύγχρονων φωτογραφιών, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Λακωνίας.

Ώρα 18.00′ – 22.00′

Ελεύθερη συμμετοχή

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή»

Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Μαΐου

«Η φωτογραφία ως τεκμήριο της ιστορίας των μνημείων»

Έκθεση φωτογραφίας, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης

Σάββατο: Ώρα 20.00′ – 22.00′

Κυριακή: Ώρα 11.00′ – 14.00′

Ελεύθερη συμμετοχή