Τα πάντα για την ελαιοκομία στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς

Ξεκινά αύριο Παρασκευή το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα (ξενοδοχείο “Elite”). Η διοργάνωση, που καθιερώνεται ως κορυφαίο forum για τον ελαιοκομικό τομέα της πατρίδας μας, θα διαρκέσει ως την Κυριακή 9 Απριλίου και περιλαμβάνει:

Έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σύγχρονα εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής, μηχανήματα ελαιουργείων και τυποποιητηρίων, ατομικά ελαιοτριβεία, καθώς και να γνωρίσουν τις νεότερες υπηρεσίες εκπαίδευσης και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συνέδριο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το συνέδριο προσεγγίζει με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις θέματα που άπτονται της ελαιοκομίας και γενικότερα της αγροδιατροφής. Φέτος ειδικά περιλαμβάνονται οι εξής ενότητες:
α) Καλλιεργητικές τεχνικές σε σχέση με τα νέα θέματα της φυτοπροστασίας,
β) Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελαιοκομίας,
γ) Χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προιόντων και
δ) τη διαχείριση προιόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Στο φετινό συνέδριο θα συμμετέχουν και δύο ιταλοί εισηγητές, ο κ. Famiani Franco, καθηγητής Πανεπιστημίου Περούντζια, και ο κ. Filippi Fabrizio, πρόεδρος της κοινοπραξίας του ελαιολάδου της ΠΓΕ Τοσκάνης.

Σεμινάρια που αφορούν:
α) “Αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων φυτοπροστασίας από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες – ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών” από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές.
β) “Σωστή υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης – δήλωσης ΟΣΔΕ 2017” από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απευθύνεται σε όλους τους καλλιεργητές.
γ) Ανοιχτή γευσιγνωσία ελαιολάδου για την εξοικείωση του κοινού με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδων και τη διάκριση μειονεκτημάτων. (Από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας). Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τον διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου KALAMATA INTERNATIONAL OLIVE OIL AWARDS “PANELAION” 2017.

Η είσοδος στο φεστιβάλ, όπως και η συμμετοχή στα σεμινάρια, είναι δωρεάν. Οι επισκέπτες κατά την είσοδο θα συμμετέχουν σε κλήρωση δώρων, η οποία θα γίνει την Κυριακή στις 5.30′ μμ.

Το site του φεστιβάλ είναι www.kalamata-olivefestival.gr.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27210 62151 ή στο email info@anelixi.net.gr.