Τα προβλήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γυθείου στη βουλή

φωτό αρχείου

Την προσοχή της Πολιτείας και ιδιαίτερα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Λακωνίας ζητά με νέα ερώτησή του στη βουλή ο Θανάσης Δαβάκης. Με αυτήν επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΥ Γυθείου, όπως για παράδειγμα τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα. Σε παρόμοιες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις σκοπεύει μάλιστα να προβεί ο βουλευτής και για τις άλλες ΠΥ του νομού. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του πυροσβεστικού σώματος, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι κενές θέσεις αξιωματικών και πυροσβεστών της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γυθείου, ενώ τα οχήματα που διαθέτει και επιχειρούν σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι ασυντήρητα με παλαιότητα σαράντα ετών και άνω, αποτελώντας κίνδυνο για την ασφάλεια των χειριστών και των επιβαινόντων.

Επιπλέον στην ΠΥ Γυθείου υπηρετούν σήμερα τρεις αξιωματικοί με θεσμοθετημένη οργανική δύναμη πέντε αξιωματικών, ενώ αντίστοιχα στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων, το οποίο επιχειρησιακά και διοικητικά ανήκει στην ΠΥ Γυθείου, υπηρετεί ίδιος αριθμός αξιωματικών (3) με προβλεπόμενη οργανική δύναμη ενός αξιωματικού. Μάλιστα η ΠΥ Γυθείου είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες του ΠΣ που δεν διαθέτει νέας τεχνολογίας υδροφόρο όχημα τύπου δ’, ενώ το όχημα μεταφοράς προσωπικού που διέθετε μετακινήθηκε «περιέργως» στο ΠΚ Κυθήρων, παρά το γεγονός ότι διέθετε τέτοιο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός Εσωτερικών:

1. Πότε θα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις αξιωματικών και πυροσβεστών στην ΠΥ Γυθείου;

2. Πόσα οχήματα διαθέτει η ΠΥ Γυθείου και σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτά; Είναι επαρκώς συντηρημένα, γιατί σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Λακωνίας κάνει λόγο για «οχήματα κινητά φέρετρα ηλικίας σαράντα ετών και άνω».

3. Προτίθεται να εφοδιάσει με νέα οχήματα την ΠΥ Γυθείου;”.