Τα προβλήματα των ΑμεΑ συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο

Alexandrakis dimotiko symvoulio

Alexandrakis dimotiko symvoulio

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, στο δημαρχιακό μέγαρο Σπάρτης, παρέστη χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας κ. Τάκης Αλεξανδράκης, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και να ζητήσει την έκφραση θέσης αλλά και έμπρακτη στήριξη της κοινωνικής αυτής ομάδας.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδράκης, το ΔΣ Σπάρτης ήταν το πρώτο που αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα για συζήτηση. Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Σωματείου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, τη δημοτική αρχή και την εκάστοτε Οικονομική Επιτροπή.

Αιτήματα Σωματείου ΑμεΑ

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε ήταν η μη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του τελευταίου διμήνου του έτους, τα οποία έως και πέρυσι καταβάλλονταν μέσα στον Δεκέμβριο. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, φέτος η καταβολή αποκλείεται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους με αναπηρία αυτά τα χρήματα αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων τους, την επιβίωσή τους. Ζητήθηκε λοιπόν από το Σώμα η έκφραση θέσης (η αρμοδιότητα ανήκει στο κεντρικό κράτος).

Περνώντας στη διατύπωση των υπόλοιπων αιτημάτων, ο κ. Αλεξανδράκης προέτρεψε το ΔΣ να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς ωστόσο να μετακυληθεί το κόστος στους υπόλοιπους δημότες, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνικές εντάσεις.

Υπογραμμίζοντας πως ο άνθρωπος με αναπηρία είναι εγκλωβισμένος και δεν έχει διεξόδους, ζήτησε επίσης τα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται με ευθύνη του δήμου να υπόκεινται στον Σχεδιασμό για Όλους, εντοπίζοντας σε αυτόν κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ανακατασκευή της Λεωνίδου, ο κ. Αλεξανδράκης έκανε λόγο για είκοσι περίπου λάθη, με συνακόλουθη αύξηση του κόστους διόρθωσής τους. Όπως εξήγησε, εάν ο Σχεδιασμός για Όλους ληφθεί υπόψη εξαρχής σε τέτοιου είδους έργα, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται μόλις κατά 2-3%. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιβάρυνση για την αποκατάσταση λαθών ανέρχεται μέχρι και στο 40% του αρχικού προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος των ΑμεΑ επέστησε την προσοχή του δήμου στην επικείμενη ανακατασκευή της λεωφόρου Λυκούργου, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα λάθη. Τόνισε μάλιστα πως σε έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα που επιτρέπει την καταγγελία, εάν διαπιστωθούν σφάλματα. Προέταξε πάντως την ανάγκη σωστής συνεργασίας με το δήμο ώστε να αποφευχθούν τέτοια ενδεχόμενα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Αλεξανδράκης ζήτησε επιπλέον να αποκατασταθούν φθαρμένες πινακίδες σήμανσης, να παραχωρηθεί χώρος στο δημοτικό σχολείο Βαμβακούς για τις ανάγκες του Σωματείου (θα συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο), να επιλεγεί αίθουσα καταλληλότερη για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή να γίνει προσβάσιμη η υπάρχουσα σε ΑμεΑ, οι δε προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί από το δήμο Σπάρτης να συμπεριλάβουν και άτομα με αναπηρία.

Πρότεινε ακόμη να συσταθεί ένα δίκτυο συνεργασίας λακωνικών δήμων προκειμένου να πληρωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο των 45.000 κατοίκων και να διεκδικήσει η ευρύτερη περιοχή μια υποψηφιότητα για το βραβείο προσβάσιμης πόλης. «Δεν πρέπει η Σπάρτη να μείνει εκτός», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως η δημιουργία ανάλογων υποδομών θα οδηγήσει σε προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού τουριστών και των συνοδών τους που τώρα εκ των πραγμάτων αποφεύγουν να επισκεφθούν την περιοχή.

Η απάντηση του Δήμου Σπάρτης

dimotiko symvoulio Spartis

Από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ αναγνωρίστηκε το δίκαιο της διαμαρτυρίας του Σωματείου για τη μη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων εγκαίρως μέσα στο 2014. Αποφασίστηκε δε να απαιτηθεί με ψήφισμα η καταβολή τους.

Απαντώντας στα υπόλοιπα αιτήματα που νωρίτερα είχε διατυπώσει ο κ. Αλεξανδράκης, ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης δήλωσε πως το φως, το νερό κλπ αποτελούν κοινωνικά αγαθά και ως εκ τούτου το κράτος οφείλει να τα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες, πολύ δε περισσότερο για τα ΑμεΑ. Έως ότου πάντως η Πολιτεία επιληφθεί, ο δήμαρχος αναγνώρισε την ανάγκη μείωσης των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης, χωρίς παράλληλη επιβάρυνση των άλλων δημοτών. Γνωστοποίησε ακόμη ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι να προβεί σε μείωση των τελών ύδρευσης και για άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά.)

Ως προς τα τεχνικά έργα είπε πως έγιναν προσπάθειες να αποκατασταθούν τα προβλήματα σε ράμπες κλπ, ενώ εξήρε τη διάθεση συνεργασίας του Σωματείου ΑμεΑ, που δεν δημιούργησε προβλήματα στο έργο της Λεωνίδου παρά τα σφάλματα. Για την αίθουσα συνεδριάσεων σημείωσε πως το κτίριο είναι νεοκλασσικό και οι παρεμβάσεις δεν είναι εύκολες, παρόλα αυτά θα υπάρξει μέριμνα η είσοδος να γίνει προσβάσιμη σε όλους.

Για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Βαλιώτης εξήγησε ότι διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ και συνεπώς ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει.

Στο ζήτημα της διαδημοτικής συνεργασίας προκειμένου να διεκδικηθεί βραβείο προσβασιμότητας ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως υπάρχει αναπτυξιακή πλευρά, ενώ τέλος διαβεβαίωσε πως ο δήμος Σπάρτης θα στηρίζει κάθε προσπάθεια του Σωματείου για βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Αποστολάκος σημείωσε πως στις περιπτώσεις αναπηρίας άνω του 80% ισχύει 50% έκπτωση επί των τελών. Ο κ. Αλεξανδράκης ζήτησε να γνωστοποιηθεί στο Σωματείο επισήμως ό,τι ισχύει, προκειμένου αυτό να επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση περαιτέρω μείωσης.

Εξάλλου, ο κ. Αποστολάκος υπογράμμισε πως το ζήτημα της προσβασιμότητας εξαρτάται εν πολλοίς και από τα καταστήματα, παρατήρηση στην οποία υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μοιράγιας, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους τους πολίτες. Χαρακτήρισε μάλιστα την εικόνα της πόλης απαράδεκτη, επικαλούμενος το φαινόμενα διπλοπαρκαρίσματος, στάθμευσης στα πεζοδρόμια κλπ.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος δήλωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να καταστούν προσβάσιμα τα κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες και ζήτησε από τον κ. Αλεξανδράκη να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ίδιο για την αποφυγή λαθών σε τεχνικά έργα.