Τα σχολεία ξεκινούν: Οδηγός… επιβίωσης για γονείς!

Οι διακοπές τελείωσαν και σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία… Δίδακτρα, σχολικές προμήθειες, ρούχα για το σχολείο, προγράμματα που πρέπει να συντονιστούν, άγχος για το πώς θα είναι η καινούργια χρονιά, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, το νέο σχολείο, πώς θα τα πάει στα μαθήματα, αν θα κάνει φίλους και άλλες τέτοιες σκέψεις έρχονται στο μυαλό των γονέων αυτή την περίοδο.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να… επιβιώσετε!

Χρειάζεται να οργανωθείτε λίγο πριν την έναρξη του σχολείου σε μία καθημερινή ρουτίνα. Προετοιμάστε τα παιδιά για την ώρα του ύπνου, του διαβάσματος, της ανάπαυσης και φτιάξτε μαζί τους ένα καθημερινό πρόγραμμα με χρωματιστά χαρτόνια, μαρκαδόρους και glitter.

Οργανώστε τα οικονομικά σας. Σ’ αυτό το σημείο, είναι βασικό να θέσουμε προτεραιότητες. Ποια δραστηριότητα χρειάζεται να ακολουθήσει το παιδί; Ποια σχολικά είδη είναι άκρως απαραίτητα; Ποια δίδακτρα πρέπει να προκαταβάλω; Ίσως κάποια να μπορείτε να τα κάνετε σταδιακά μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθείτε υπερβολικά.

Πολύ σημαντική είναι η επαφή με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού. Χρειάζεται να γνωριστούμε, να ρωτήσουμε για τους στόχους της φετινής χρονιάς και να δείξουμε προθυμία επικοινωνίας μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί.

Επιπλέον:

Οργανώστε την καθημερινή του μελέτη.

· Προγραμματίστε να οργανώσετε όλα τα έγγραφα που χρειάζονται για το σχολείο. Καλό θα ήταν να αποφύγετε την τελευταία στιγμή να μαζεύετε έγγραφα, γιατί αυτό θα σας δημιουργήσει άγχος και ένταση.

· Αντιμετωπίστε τους δικούς σας φόβους. Καλό είναι να αποφύγετε να μεταφέρετε στα παιδιά τις ανησυχίες σας για την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Δείτε με θετική ματιά τη νέα σχολική χρονιά. Μην καταστροφολογείτε… Η χρονιά αυτή θα φέρει νέες εμπειρίες, νέα βιώματα και θα βάλει το λιθαράκι της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Γι’ αυτό, απολαύστε την!

Για περισσότερες συμβουλές καλέστε μας στο 2731 5 51035.

Φροσούλα Μπάτζιου

υπεύθυνη λογοθεραπεύτρια στο Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα”

Αγησιλάου 48, Σπάρτη