Η Μονεμβασιά είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός που προτείνεται για όλες τις εποχές του χρόνου, για σαββατοκύριακα ή για πολυήμερες αποδράσεις, για ξεκούραση ή για δράση.

Η Μονεμβασιά μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση, σε κάθε επιθυμία του ταξιδευτή. Εναπόκειται στον επισκέπτη της να αποφασίσει τι, πότε και πώς το θέλει, και ο τόπος θα ανταποκριθεί. Το επίσημο τουριστικό site του δήμου Μονεμβασίας ετοίμασε μια λίστα με τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος που θα επισκεφθεί την περιοχή:

1. Στάση στις δύο καταπληκτικές πλατείες, του Ελκόμενου Χριστού και της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, στην Κάτω Πόλη. Το τοπίο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όχι μόνο θα σας μαγέψουν, αλλά θα σας “μεταφέρουν” στο χρόνο και την ιστορία της Καστροπολιτείας.

2. Ακολουθήστε τις Βόλτες για να φτάσετε στην Άνω Πόλη και να περιηγηθείτε στη γειτονιά που ανέδειξαν οι πρόσφατες αρχαιολογικές εργασίες. Η επίσκεψη στο ναό της Αγίας Σοφίας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η θέα στην Κάτω Πόλη και στο απέραντο γαλάζιο είναι απλά μοναδική εμπειρία.

3. Αναζητήστε το Γέρακα, όχι μόνο για τον υγροβιότοπο και για τα ταβερνάκια με τις τοπικές γεύσεις, αλλά και για να συναντήσετε το μοναδικό φιορδ της Ελλάδας και να περιηγηθείτε στο άλλοτε ξακουστό βυζαντινό λιμάνι, απ’ όπου και γινόταν η εξαγωγή του περίφημου οίνου Malvasia, η οποία έδωσε και την ονομασία Porto delle Botte, δηλαδή “λιμάνι των βαρελιών”.

4. Μην παραλείψετε να κάνετε την άκρως εντυπωσιακή διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο Κυπαρίσσι. Η απολαυστική πορεία πάνω στον άγριο και απόκρημνο όγκο του Πάρνωνα και η εκπληκτική θέα στο Μυρτώο πέλαγος θα σας δώσουν την αίσθηση ότι κινείστε πραγματικά στον αέρα. Στο τέλος της πορείας, το Κυπαρίσσι, ο απάνεμος αιγαιοπελαγίτικος οικισμός θα σας ανταμείψει με εξαιρετικές εικόνες.

5. Επίσκεψη στη Μονεμβασιά χωρίς στάση στην παραθαλάσσια Νεάπολη δεν νοείται. Αναζητήστε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο για να πάρετε μια γεύση από την ιστορική κληρονομιά της περιοχής και το Ναυτικό Μουσείο για να νιώσετε τους δεσμούς των Βατίκων με τη θάλασσα. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πόλης και στο παραλιακό της μέτωπο και οργανώστε τις εκδρομές σας προς τα γειτονικά χωριά Φαρακλό και Λάχι, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τη Νεάπολη, τον κάμπο των Βατίκων, την Ελαφόνησο, ακόμα και τα Κύθηρα.

6. Μοναδική εμπειρία συνιστά και το σπήλαιο της Καστανιάς. Κρυμμένο κάπου μεταξύ των χωριών Καστανιά και Άνω Καστανιά, στη σκιά της ανατολικής απόληξης του Πάρνωνα, το σπήλαιο, ένα γεωλογικό “θαύμα” που μετρά περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια ζωής, θα εκπλήξει τον επισκέπτη, αφήνοντάς τον επιλέξει εκείνος τα παιχνίδια της φαντασίας και των συναισθημάτων με τα οποία θα απολαύσει αυτό το “στολίδι” της Μονεμβασιάς.

7. Από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς της Μονεμβασιάς είναι και το Απολιθωμένο Φοινικόδασος του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα ακόμα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και για ένα εκπληκτικό τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς, όπου κορμοί από το άλλοτε φοινικόδασος (φοίνικες, κωνοφόρα και πλατύφυλλα) -ορισμένοι εκ των οποίων ξεπροβάλλουν μέσα από τη θάλασσα- αναμειγνύονται με σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια, μαλάκια με φόντο το άγριο τοπίο του Καβομαλιά αλλά και τα καταγάλανα νερά.

8. Ακολουθήστε την πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή της περιοχής, από τα πανέμορφα Βελανίδια προς το φημισμένο ακρωτήριο Μαλέα. Η πορεία μέσα σε ένα φυσικό τοπίο που διακρίνεται για την άγρια ομορφιά του καταλήγει στον πέτρινο φάρο του Μαλέα, που κατασκευάστηκε το 1860 και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς φάρους του ελληνικού φαρικού δικτύου. Εάν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, μην παραλείψετε και τη διαδρομή από το Απολιθωμένο Φοινικόδασος προς τα προσκυνήματα του Καβομαλιά, τα οποία και αποτελούν το επίκεντρο του Μικρού Άγιου Όρους όπως αποκαλούνται τα δεκάδες εκκλησάκια και ασκηταριά που είναι ανεπτυγμένα σε όλη την περιοχή των Βατίκων.

9. Η Μονεμβασιά είναι ο δήμος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη τη χώρα. Το road trip στο Λακωνικό κόλπο από την Ελιά μέχρι τη Νεάπολη θα σας προσφέρει μοναδικά φυσικά τοπία, όπως η Πλύτρα με τη βυθισμένη πολιτεία της, ο Αρχάγγελος με την εξαιρετική ομορφιά του, αλλά και τα Βιγκλάφια με τα τροπικά νερά.

10. Κινηθείτε στην “καρδιά”, στην ενδοχώρα της Μονεμβασιάς και ανακαλύψτε τα δεκάδες μεγάλα και μικρά χωριά της, που διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητα και τα παραδοσιακά χρώματα του τόπου. Το Φαράγγι του Λάρνακα στους Μολάους, ο παραδοσιακός Νερόμυλος στα Τάλαντα αλλά και τα ίχνη του Γιάννη Ρίτσου στις Βελιές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας!

πηγή: Facebook