Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου τους τίμησαν οι Γορτύνιοι Σπάρτης

Με μια λιτή και μεστή περιεχομένου εκδήλωση τίμησαν οι Γορτύνιοι της Σπάρτης τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού συνδέσμου τους κατά την άνοιξη του 1920 και παρουσίασαν το βιβλίο “Η ιστορία του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης” του γραμματέα Γιάννη Μητράκου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στη φιλόξενη αίθουσα του κάτω ναού του Αγίου Νικολάου Σπάρτης με την τήρηση όλων των υποχρεωτικών περιορισμών ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Πετρόπουλος ξεκίνησε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό που αναφερόταν στη σημασία του εορτασμού της επετείου των 100 ετών, στο έργο που επιτελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια και κατέληξε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην εύρυθμη λειτουργία του και στην αποτελεσματική παρουσία του στην πόλη της Σπάρτης, ιδίως στον σεπτό ποιμενάρχη κ. Ευστάθιο, μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ο οποίος μίλησε με λόγια αγάπης για τη Γορτυνία και τους ανθρώπους της, που την υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας επί 11 συναπτά έτη κι ευχήθηκε ο σύνδεσμος να συνεχίσει το γόνιμο έργο του και να φτάσει να εορτάσει και τη 2η εκατονταετηρίδα του.

Ο παριστάμενος βουλευτής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός χαιρετίζοντας την εκδήλωση επαίνεσε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ. για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων κι ευχήθηκε καλή συνέχεια στη νέα περίοδο, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους Γορτύνιους της Σπάρτης.

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Βαγγέλης Μητράκος, μέλος του συνδέσμου και επί 15 χρόνια γραμματέας του, έκανε μία συνοπτική αναφορά στα εκατό χρόνια ενεργού παρουσίας του και στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που επιτέλεσε ως φορέας αλληλοβοήθειας των μελών του, τονίζοντας ότι αποτελεί συνεκτικό κρίκο μεταξύ των μελών του και της γενέτειρας γης της Γορτυνίας.

Η αντιπρόεδρος Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου παρουσίασε το βιβλίο “Η ιστορία του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης” που συνέγραψε ο γραμματέας Γιάννης Μητράκος, κάνοντας αναφορά στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο που έγινε στο πέρασμα του χρόνου και κυρίως μετά την επαναδραστηριοποίησή του από το έτος 1997 έως σήμερα. Με λυρισμό και συναίσθημα ανέτρεξε στις κυριότερες εκδηλώσεις του συνδέσμου και στην ανταπόκριση που είχαν στην τοπική μας κοινωνία.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη της παρουσίασης του βιβλίου την πήρε ο λόγιος ιερέας πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, Γορτύνιος εκ μητρός, ο οποίος με εμπεριστατωμένο και μεστό λόγο παρουσίασε τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του βιβλίου, επαινώντας τον συγγραφέα για το αποτέλεσμα της επίπονης εργασίας του.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα Γιάννη Μητράκου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια, αναφέροντας ότι η συγγραφή του βιβλίου ήταν για τον ίδιο μια υπόθεση χρέους και ευθύνης προς τον Σύνδεσμο. Επεσήμανε, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής κι εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι, εκτός του σεβασμιώτατου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, οι λοιπές τοπικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο γραπτό αίτημα του συνδέσμου για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκδοτικά έξοδα.

Το ΔΣτου Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, εφημέριο Αγίου Νικολάου Σπάρτης για την πρόθυμη παραχώρηση της αίθουσας του κάτω ναού και για τη βοήθειά του σε ό,τι χρειαζόταν για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της επετειακής εκδήλωσης.