“Τελετουργικό”: Έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Μουσείο Ελιάς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινιάζει την έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Τελετουργικό», το Σάββατο 1 Ιουλίου (ώρα 20.00′), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, ομότιμος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εννέα μνημειακών διαστάσεων γλυπτά, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα ή δεύτερης χρήσης υλικά, δημιουργώντας μια αλληλουχία φαντασιακών μορφών με τελετουργικό χαρακτήρα. Απέναντι σε αυτές τις μορφές, ανδρικές και γυναικείες, βρίσκεται το ελαιόλαδο, πανάρχαια προσφορά της γης στον άνθρωπο. Η έκθεση-εικαστική εγκατάσταση εξυμνεί την ιερότητα του ελαιολάδου, τιμώντας ένα από τα καθαγιασμένα προϊόντα της μεσογειακής τριάδας «ψωμί, λάδι και κρασί».

Ο ίδιος ο Θ. Παπαγιάννης, ο οποίος εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στη Σπάρτη, αναφέρει: «Δεν ξέρω από πόσο μακριά έρχονται οι μορφές αυτές. Δεν ξέρω τι ακριβώς εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της Ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του Γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά».

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 1η Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00′ – 18.00′, με είσοδο ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 κατά τις παραπάνω ημέρες και ώρες.