Τελευταίο “καμπανάκι” για το αρδευτικό στον κάμπο του Καραβά

του Στράτη Σαραντάκου
___________________________________________________________

Διαβάζω σε γνωστή ιστοσελίδα την παρακάτω είδηση: «Από φέτος μπαίνει σε εφαρμογή καινοτόμο σύστημα άρδευσης στις καλλιέργειες ακτινιδίων στην Άρτα, με αναμενόμενο όφελος από το κόστος εξοικονόμησης του νερού 1.000.000 ευρώ ανά έτος. Το καινοτόμο σύστημα άρδευσης παρουσιάστηκε στην εκδήλωση “Water in March”, που διοργάνωσε για 3η συνεχή φορά το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Ηπείρου».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα -στην Ελλάδα των μνημονίων και της ύφεσης για έβδομη διαδοχική χρονιά- εδώ στη Λακωνία δεν μπορούμε να βάλουμε «το νερό στο αυλάκι». Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, περισσότερο από μια δεκαετία έχει ξεκινήσει το κλειστό κύκλωμα άρδευσης που θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 2.000 στρέμματα στον εύφορο κάμπο του Καραβά (ακριβώς δίπλα από τις όχθες του ποταμού Ευρώτα) και το έργο έχει σταματήσει.

Το εν λόγω έργο εμπνεύστηκε και ξεκίνησε ο αείμνηστος δήμαρχος του πρώην δήμου Μυστρά Νικόλαος Βαχαβιώλος πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία. Τότε κατασκευάστηκαν κάποιες μικρές υποδομές δίπλα στην όχθη του ποταμού ώστε να στηθεί το αντλιοστάσιο, χτίστηκε η δεξαμενή σε υπερυψωμένο λόφο, καθώς και ο αγωγός που θα μεταφέρει το νερό στη δεξαμενή.

Έκτοτε, εδώ και μια δεκαετία περίπου, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η οργή της τοπικής κοινωνίας για το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό έργο της περιοχής μας έχει ξεχειλίσει προ πολλού. Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα. Γιατί σταμάτησε το έργο και δεν ολοκληρώθηκε; Ποιος φταίει και πώς θα τιμωρηθεί ο υπεύθυνος για την ολιγωρία και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου; Τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα; Θα ασχοληθεί κανείς υπεύθυνα για την ολοκλήρωση του έργου; Θα ενταχθεί το έργο σε κάποιο «πρόγραμμα» και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του από εδώ και πέρα;

Και, τέλος, ένα θερμό «ευχαριστώ»! Ευχαριστούμε πολύ όλη την πολιτική ελίτ του νομού μας, που εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα δίνει τα «ρέστα» της και με την ανυπαρξία της κρατά τη Λακωνία ουραγό στα έργα υποδομής. Τους ευχαριστούμε που ανεβαίνουν πάνω στα τρακτέρ και βγάζουν λόγους υποστήριξης των αγροτών. Τους ευχαριστούμε που δέχονται αντιπροσωπείες αγροτών στα συμβούλιά τους και βγάζουν ψηφίσματα υπέρ των αγροτών. Τους ευχαριστούμε που για το συγκεκριμένο θέμα μάς απαντούν «το γνωρίζω το θέμα» ή «είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας», αλλά από «άρτο» τίποτα. Μόνο «θέαμα». Λόγια, μπλα, μπλα…!

Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, έστω και με χρονοκαθυστέρηση μιας δεκαετίας.

ardeytiko Karava (2)ardeytiko Karava (3)ardeytiko Karava (4)ardeytiko Karava (5)