Με τις εμφύλιες συγκρούσεις να μαίνονται για τρίτη χρόνια, η Συρία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ.
Σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, κάνοντας έναν απολογισμό των γεγονότων της χρονιάς που φεύγει, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι ο λαός της Συρίας δεν μπορεί να αντέξει “άλλη μια χρονιά, άλλον έναν μήνα, ακόμη και μια άλλη ημέρα, τη βαρβαρότητα και την καταστροφή”.
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για βοήθεια ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που πλήττει τη χώρα. Εκτιμάται ότι βοήθεια θα χρειαστούν μέσα στο 2014 περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας.
Σύμφωνα με το WFP, σχεδόν 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται άμεση, ζωτικής σημασίας διατροφική βοήθεια κι η υπηρεσία δεσμεύθηκε ότι θα επικεντρωθεί στην αποτροπή του υποσιτισμού των παιδιών, προσφέροντας συμπληρώματα διατροφής σε 240.000 παιδιά, ηλικίας 6 με 23 μηνών.
Οι σύροι πρόσφυγες σε ξένες χώρες αναμένεται να φτάσουν τα 4,1 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2014, σε σχέση με 2,4 εκατομμύρια που είναι τώρα. Από αυτούς, περίπου 660.000 θα φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, ενώ 3,44 εκατομμύρια θα φιλοξενούνται από ιδιώτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των σύρων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο έχει φτάσει τις 842.000, στους οποίους προστίθενται 52.000 παλαιστίνιοι οι οποίοι επίσης έχουν φύγει από τη Συρία από την αρχή του πολέμου, το Μάρτιο του 2011 (συνολικά ένας στους πέντε κατοίκους του Λιβάνου είναι πρόσφυγας από τη Συρία). Η UNHCR προσθέτει ότι στον Λίβανο έχει βρει καταφύγιο περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.
Αφροδίτη Ρουμανέα