Τζανακόπουλος από Σπάρτη: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει την πραγματικότητα “ταΐζοντας” τα συστημικά μέσα

Ανοιχτή πολιτική συζήτηση με θέμα “δημοκρατία και ενημέρωση στην εποχή της προπαγάνδας” πραγματοποίησε την Παρασκευή (17/7) η νομαρχιακή επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πάρκο Γουδέ στη Σπάρτη. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Κρίσιμη για τη χώρα χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος την περίοδο που διανύουμε καθώς όπως είπε, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση: “η χώρα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και προβλέπεται να είναι της τάξης του 10 με 15%, όταν τη χειρότερη χρονιά της μνημονιακής περιόδου το 2011 -που κατέληξε σε 1,5 εκατ. ανέργους- ήταν της τάξης του 9,1 %”. Ύφεση που σύμφωνα με τον πρώην υπουργό έχει την υπογραφή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που “το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να συσσωρεύει αδιέξοδα στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, το προσφυγικό και τη διαχείριση της πανδημίας”. Μίλησε για καταστροφικά, ανεπαρκή οικονομικά μέτρα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, όπως την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μαζική οριζόντια μείωση μισθών, τη νομιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας κ.ά.

Κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση πως με την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” προσπάθησε να συγκαλύψει την παραπάνω πραγματικότητα “ταΐζοντας”, όπως είπε, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης με εκατομμύρια ευρώ. “Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Πετσας έκανε ενάμιση μήνα να δώσει στη δημοσιότητα την λίστα με τα ΜΜΕ που έλαβαν τις ενισχύσεις των 20 εκατ. ευρώ κι όταν η λίστα δόθηκε, διαπιστώσαμε πως τα φιλοκυβερνητικά-συμπολιτευτικά μέσα της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν το 99%, με μόλις το 1% να μοιράζεται στα υπόλοιπα”.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για μια σειρά μέσων, κυρίως διαδικτυακών, που δεν προσφέρουν τίποτε στην ενημέρωση και χρηματοδοτήθηκαν “λόγω των εσωτερικών και προνομιακών θέσεων που έχει η κυβέρνηση με μια σειρά από ιδιοκτήτες, δημοσιογράφους και μικροεκδότες”.

Χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική, λέγοντας πως “κρατική διαφήμιση παίρνουν πλέον μόνο όσοι είναι φιλικοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνθήκη που υπονομεύει ευθέως τη δημοκρατία, πυλώνας και προϋπόθεση για τη λειτουργία της οποίας είναι η πολυφωνική ενημέρωση”. Κάλεσε τέλος τα ΜΜΕ να αντιδράσουν και να υψώσουν τη φωνή τους “σε αυτή τη νέα συνθήκη πολιτικής ομηρίας που έχουν τεθεί από το καθεστώς Μητσοτάκη”.

Με τη σειρά του ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης ευχαρίστησε τα τοπικά μέσα για την παρουσία τους στην εκδήλωση και στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να κατευθυνθούν κονδύλια μόνο σε συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ, γεγονός που όπως παρατήρησε δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες μεταξύ των μέσων. “Δημιουργούνται μέσα δύο ταχυτήτων. Όλοι το έχουν ανάγκη. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι στηρίχτηκαν και άλλοι όχι και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή;”. Κάλεσε τέλος τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι και ενεργοί γιατί όπως τόνισε οι μέρες που ακολουθούν δεν θα είναι εύκολες.

Αφροδίτη Ρουμανέα