Τζανετέα: Να ενταχθούν ελιά και εσπεριδοειδή στα de minimis

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Στρατάκο απέστειλε η περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, σχετικά με τη ζημιά που προκλήθηκε στον καρπό της ελιάς και τα εσπεριδοειδή του νομού από τον καύσωνα στα μέσα Μαΐου. Η κ. Τζανετέα ζητά την ένταξη των παραγωγών ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοειδών στα προγράμματα de minimis.

Ακολουθεί η το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στη Λακωνία το κύριο εισόδημα του πληθυσμού προέρχεται από τον αγροτικό τομέα και κυρίως από την καλλιέργεια ελιάς και εσπεριδοειδών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40ο c κατά τoν μήνα Μάιο και συγκεκριμένα από 15 έως 20 Μαΐου προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, μη αναστρέψιμα, στην ανθοφορία και καρπόδεση της παραγωγής ελιών και εσπεριδοειδών της ΠΕ Λακωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μικρό καρπίδιο και η ανθοφορία των ελιών και πορτοκαλιών που είχε αναπτυχθεί να αποβάλλεται και να πέφτει με ζημιά που ξεπερνά το 80%.

Οι παραγωγοί της Λακωνίας βρίσκονται για άλλη μια φορά σε απόγνωση για την καταστροφή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου με μηδενικό εισόδημα. Είναι αυτονόητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας πρέπει να τύχουν της στήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και με τους απαιτούμενους πόρους.

Επιπλέον κ. υπουργέ, μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στην παραγωγή των εσπεριδοειδών.

Ζητάμε την ένταξη των παραγωγών ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοειδών στα προγράμματα de minimis επειδή σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Απόφαση 157502/27-7-2011, άρθρο 6, παρ.4) οι ζημιές που προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο του καρπού, δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ ενώ ταυτόχρονα είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη του ΕΛΓΑ και να συμπεριλαμβάνει και τον καύσωνα δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής.

Κύριε υπουργέ,

Εκτίμησή μας αποτελεί ότι όλοι οι ανωτέρω παράγοντες αλλά και η παρούσα χρονική συγκυρία θα δώσει την ώθηση ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας και να στηριχθούν οι αγρότες της Λακωνίας”.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News