Τηλεδιάσκεψη με θέμα τον τουρισμό στη Λακωνία

Τηλεδιάσκεψη με φορείς του τουρισμού στη Λακωνίας διοργάνωσε χθες Τρίτη 12 Μαΐου η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Τουρισμού. Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν όλες οι πλευρές που επηρεάζουν τον τουρισμό από την πανδημία covid-19. Αναλύθηκαν τα προβλήματα στις μετακινήσεις, στην συνάθροιση, στην χρήση κοινόχρηστων χώρων, στην εστίαση, στην ασφάλεια του προσωπικού και στα νομικής φύσης ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην ανάγκη μείωσης φόρων και κυρίως του ΦΠΑ, στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των δημοσίων υποδομών Υγείας, στην άμεση εκπόνηση  υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη και ανάδειξη του τουριστικού μοντέλου που ταιριάζει στην Λακωνία.

Όπως  τονίστηκε, το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, όπως και οι άλλες μορφές τουριστικών καταλυμάτων, γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη να τους στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μείνουν όρθιοι. Εξέφρασαν επίσης φόβους ότι πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου παρουσίασε τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση #Μένουμε_Όρθιοι προκειμένου να μείνει όρθιος ο κλάδος τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση και εμπροσθοβαρής στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς και η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού, για να στηριχτεί ο τουρισμός στη περιοχή και να νιώθει ο επισκέπτης ασφαλής. Δήλωσε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να υλοποιήσει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης του ελληνικού τουρισμού.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης επεσήμανε ότι το μοντέλο τουρισμού που ταιριάζει στη Λακωνία μετά την πανδημία είναι ο αγροτουρισμός και θα πρέπει να στηριχτεί και ενισχυθεί. Επιπλέον, υποστήριξε  πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό για να μπορέσουν να διαβιώσουν τους επόμενους 12 μήνες.

Εξάλλου, παρουσίασαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες:

α. Μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης, κυρίως με την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού

β. Μέτρα στήριξης της επιχειρήσεων

γ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: ο Σταύρος Αραχωβίτης (βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), η Κατερίνα Νοτοπούλου (βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), η Έφη Λιάρου (δήμαρχος Ελαφονήσου), η Κατερίνα Τσαφατίνου (πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Μονεμβασίας), ο Παναγιώτης Κυριακάκος (αντιδήμαρχος Ευρώτα), ο Θανάσης Μιχελόγγονας (πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Σπάρτης), ο Δημήτρης Πολλάλης (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λακωνίας), ο Νίκος Μηνακάκης (πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας), η Σοφία Ροζάκη (τουριστική πράκτορας), η Καίτη Αραπάκη (ξενοδόχος), ο Δημήτρης Πετροπουλάκης (ξενοδόχος), ο Στάθης Σχινάς (οικονομικός αναλυτής) και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Κοκκόλη, Παναγιώτης Αρανίτης και Διονύσης Θωμάς.