Τηλεδιάσκεψη φορέων επιχειρηματικότητας της Λακωνίας με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση η οποία αφορούσε την παρουσίαση του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”, με ιδιαίτερη έμφαση στα άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, πραγματοποίησαν μέσω τηλεσυνδιάσκεψης αντιπρόσωποι φορέων επιχειρηματικότητας του νομού με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απευθείας –και όχι μέσω τραπεζών- ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διαφανή κριτήρια. Χαρακτηρίζουν τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή, ότι βασίζονται κυρίως στην παροχή εγγυήσεων για τραπεζικό δανεισμό και θεωρούν πως θα οδηγήσουν σε “νέα στρατιά κόκκινων δανείων”.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός των εκπροσώπων των φορέων επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα λήψης μόνιμων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην αλυσίδα τροφίμων, η μείωση του φόρου εισοδήματος από 22% σε 20% και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων. Προβλέπουν πως η κάμψη της αγοράς θα αναγκάσει χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείσουν αν δεν στηριχθούν άμεσα για όλες τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο (ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και επαγγελματιών, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΣ, φόροι εισοδήματος κλπ) έως το τέλος του χρόνου. Ζήτησαν η στήριξη να μην κατευθυνθεί κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και σε πολλές μικρομεσαίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση τέθηκε επίσης στην ανάγκη επέκτασης του φυσικού αερίου στη Λακωνία, όπως και στο σύνολο των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για το συγκεκριμένο θέμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να καταθέσουν άμεσα ερώτηση στη βουλή για την παροχή διευκρινήσεων και προθέσεων από την κυβέρνηση.

Από τη συζήτηση προέκυψε επιπλέον η αναγκαιότητα λήψης μόνιμων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας συνολικά για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης και ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, διότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να αντέξουν πέρα από τις αρχές του φθινοπώρου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ιωάννης Παναρίτης (πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου), ο Παναγιώτης Φλώρος (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης), ο Σωτήρης Ροϊνός (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων), ο Βασίλης Τσαρούχας (πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης), ο Πάνος Βολάκος (επιχειρηματίας – οπτικός), ο Παναγιώτης Λεϊμονίτης (εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ Ουτοπία), ο Νίκος Δημητρόπουλος (πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων), ο Διονύσης Θωμάς (οικονομολόγος), ο Σταύρος Αραχωβίτης (βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Παππάς (βουλευτής και τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Τσίπρας (βουλευτής και αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Σκορίνης (μέλος της πολιτικής γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Πανάγος Φραγκής (συντονιστή της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ).