Τηλεδιάσκεψη φορέων της Λακωνίας για την ελιά Καλαμών

Την Παρασκευή 11/12 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη φορέων και επιχειρηματιών της Λακωνίας με θέμα την αίτηση ακυρώσεως του συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) έναντι της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ένταξη του όρου “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας “Καλαμών”, που αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 15/12.

Το Επιμελητήριο Λακωνία ανέθεσε σε δικηγόρο την κατάθεση παρέμβασης στο ΣτΕ προς διατήρηση του κύρους της υπουργικής απόφασης με την οποία είναι δυνατή η χρήση του ονόματος KALAMATA ως συνωνύμου για την ονομασία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Την ίδια παρέμβαση έχουν καταθέσει και πρόκειται να καταθέσουν και άλλα επιμελητήρια και φορείς, αλλά και δήμοι περιοχών που πλήττονται από την τυχόν κατάργηση της εν λόγω απόφασης.

Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα το ΠΟΠ Καλαμάτας απέκλειε την εξαγωγή της ελιάς Καλαμών από τις λοιπές περιοχές με την παγκοσμίως γνωστή και εμπορικά κατοχυρωμένη ονομασία (brand name). Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε ως συνώνυμο για την ονομασία της ποικιλίας “KALAMON” μεταξύ των συνωνύμων KALAMATIANI-TSIGKELI-AETONYCHI και η ονομασία KALAMATA. Με την απόφαση αυτή λύθηκε οριστικά το πρόβλημα της εξαγωγής της ελιάς Καλαμών απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που είχε οδηγήσει σε ασφυξία τους Έλληνες εξαγωγείς και αποτελούσε μόνιμη απειλή εις βάρος του εθνικού εισοδήματος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την εξαγωγή της ελιάς Καλαμών και οι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:

1. Τίθενται κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης ισχύος της απόφασης, θέση που θα εκπροσωπήσει στο ΣτΕ η δικηγόρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου.

2. Να γίνουν παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία για την αυστηροποίηση και ένταση των ελέγχων εισαγωγών του προϊόντος με σκοπό την καταπολέμηση των “ελληνοποιήσεών” του.

3. Να πραγματοποιηθεί σύντομα νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων απ’ όλες τις περιοχές της χώρας όπου παράγεται το προϊόν, για συζήτηση επί της ανεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα θωρακίσει την παραγωγή και προώθηση της ελιάς Καλαμών για όλους τους παραγωγούς και μεταποιητές/εξαγωγείς. Στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα πως η πλέον σωστή και συμφέρουσα για το προϊόν λύση είναι η επέκταση του ΠΟΠ ή η δημιουργία ΠΓΕ συνολικά για το ελληνικό προϊόν