Τηλεδιάσκεψη φορέων της Λακωνίας με θέμα τους επιστήμονες στα χρόνια του κορωνοϊού

koronoios

Τηλεδιάσκεψη με επιστημονικούς φορείς της Λακωνίας διοργάνωσε χθες, Τετάρτη 13 Μαΐου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις που αφορούν στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης τόσο στην οικονομία της χώρας συνολικά όσο και σε κάθε επιστημονικό κλάδο ξεχωριστά.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τα μέτρα της πρότασης #Μένουμε_Όρθιοι και τόνισαν ότι είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς υπάρχει η εκτίμηση, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η Ελλάδα θα βυθιστεί σε ύφεση με δραματική αύξηση της ανεργίας.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέοι επιστήμονες.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε επιπλέον η αναγκαιότητα να ληφθούν στοχευμένα μέτρα πραγματικής συνεισφοράς της πολιτείας στους πληττόμενους επιστημονικούς κλάδους, μακριά από άστοχες, πρόχειρες και αντιφατικές κινήσεις τύπου “voucher της ντροπής”.

Όσων αφορά στη Λακωνία, τονίστηκε ότι χρειάζεται γενναία στήριξη της επιχειρηματικότητας, σχεδιασμός, ωρίμανση και εκτέλεση των απαιτούμενων έργων υποδομής αλλά και του πρωτογενούς τομέα. Επισημάνθηκε ωστόσο ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκούν και ότι η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει τα κράτη-μέλη της, οφείλει να είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι η Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.Ο Σταύρος Αραχωβίτης είπε πως πρέπει να αναθεωρήσουμε τον όρο “υποδομές” που δεν είναι μόνο οι δρόμοι και τα λιμάνια αλλά και οι δομές υγείας, οι δασικοί χάρτες, οι εδαφολογικοί χάρτες, το φράγμα της Κελεφίνας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Σταύρος Αραχωβίτης (βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) και φορείς της Λακωνίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η Μαρία Τσιρώνη (πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας), ο Παναγιώτης Κομνηνός (πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης), ο Γιώργος Μπουραζάνης (πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας), ο Γιάγκος Γιαξόγλου (πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λακωνίας), ο Πάνος Κρητικός (πρόεδρος του 11ου Π.Τ ΟΕΕ), ο Σωτήρης Βαφειάδης (γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λακωνίας), ο Μενέλαος Μαλτέζος (μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ), ο Γιάννης Γουναλάκης (μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Επιδαύρου Λιμηράς), ο Πανάγος Φραγκής (συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Διονύσης Θωμάς (μέλος της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ).