Την επέτειο της απελευθέρωσης τίμησε με μεγαλοπρέπεια η Μονεμβάσια

Η ιστορική πόλη της Μονεμβάσιας γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσής της, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τον σκοπό αυτό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 22/7 με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων». Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλία, Μωριά, Βόρειο Αιγαίο) και της Μικράς Ασίας.

Το Σάββατο, σε ανάμνηση της δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους έλληνες, εψάλη αρχιερατική δοξολογία στον ιερό ναό του Ελκομένου Χριστού, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δικηγόρος κ. Μαρία Χαραμή.
Ακολούθησε στην πλατεία του Ελκομένου επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.
Η τελετή ξεκίνησε με την παρέλαση των τεσσάρων φιλαρμονικών του δήμου (Ασωπού, Βοιών, Μολάων, Μονεμβασίας). Η διαδρομή των φιλαρμονικών στην πόλη της Μονεμβάσιας με κατάληξη το χώρο των εκδηλώσεων έδωσε μια ιδιαίτερη νότα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την ιστορικότητα της ημέρας.

Τον εναρκτήριο λόγο των πανηγυρικών εκδηλώσεων πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Μονεμβασίας, Φυλλένια Βουνελάκη και Θεόδωρος Τούντας.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γολέτας από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο δήμος Μονεμβασίας εδώ και δεκατέσσερα χρόνια πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με την καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία από τους Δημήτρη Μπάση και Ελένη Πέτα, οι οποίοι ενθουσίασαν το κοινό.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το φαντασμαγορικό θέαμα της καύσης βεγγαλικών.

Σημειώνεται πως στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

(με πληροφορίες – φωτό από monemvasianews.gr)