Την 195η επέτειο της μάχης του Πολυαράβου τίμησε ο δήμος Ανατολικής Μάνης

Την 195η επέτειο της μάχης του Πολυαράβου τίμησε την Κυριακή 29 Αυγούστου με εκδήλωση που πραγματοποίησε ο δήμος Ανατολικής Μάνης. Στην ηρωική μάχη τον Αύγουστο του 1826 -σε έναν επικό αγώνα-, οι Μανιάτες διέλυσαν για τρίτη φορά (είχαν προηγηθεί οι μάχες της Βέργας και του Διρού) τα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά, διατήρησαν την ελευθερία της Μάνης και κράτησαν αναμμένη τη σπίθα της Ελληνικής Επανάστασης που είχε περιέλθει σε τέλμα.

Ο δήμος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα για τους εορτασμούς, που φέτος συμπίπτουν με τα 200 Χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ωστόσο, λόγω των δυσάρεστων γεγονότων των τελευταίων ημερών, που είχαν ως αποτέλεσμα την κήρυξή τυ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποφασίστηκε ο περιορισμός των εκδηλώσεων.

«Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το σύνολο σχεδόν του Δήμου μας άνοιξε βαθιά πληγή στον τόπο μας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος, «εντούτοις οι Μανιάτες δεν σκύβουμε το κεφάλι στις κακοτοπιές. Μπορεί η φωτιά να μας επιτέθηκε ως δεύτερος Ιμπραήμ αλλά εμείς μόνοι μας, όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Ο δήμαρχος απηύθυνε βαθιές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και προσφορών που δέχθηκε ο δήμος από φορείς, συλλόγους, άλλους δήμους και απλούς πολίτες όλης της χώρας, και κάλεσε την κεντρική εξουσία να συνεισφέρει στην ανακούφιση των πληγέντων το ίδιο. «Ας δουν οι κυβερνώντες αυτές τις προσφορές και ας πράξουν ανάλογα», δήλωσε εκ του βήματος ο κ. Ανδρεάκος και συμπλήρωσε πως «μπορεί οι φωτιές να έκαψαν λιγότερα στρέμματα στη Μάνη σε σχέση με την οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στην υπόλοιπη χώρα, η πύρινη λαίλαπα όμως που χτύπησε τη Μάνη, άφησε πίσω της εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, εγκαταστάσεις και τεράστιες απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Προβλήματα που χρήζουν άμεσων λύσεων από την κεντρική εξουσία. Εμείς από πλευράς μας, θα κινηθούμε ενωμένα και οργανωμένα με όλες μας τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των καταστροφών και την ευημερία και πρόοδο του τόπου μας».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο νομικός και φιλόλογος κ. Αριστομένης Δαμιανάκος.