“Τη Λακωνία και τη Μάνη δεν την καπηλεύεσαι για κανέναν λόγο”

Kranidiotis Panagiotis
κείμενο του Παναγιώτη Κρανιδιώτη με αφορμή τα επεισόδια της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη
___________________________________________________________________

Οι λάκωνες είμαστε ένας ιδιαίτερος λαός. Με αρετές και κουσούρια όπως όλοι οι άνθρωποι. Δύστροποι, ανυπόταχτοι, σκληροί. Συνήθως δίκαιοι, κάποιες φορές ευφυείς, τις περισσότερες εργατικοί και επίμονοι.

Ήμασταν από τους πρώτους που θέλησαν ένα ανεξάρτητο κράτος και πολέμησαν για αυτό μα την ίδια στιγμή εμείς ήμασταν αυτοί που σκότωσαν τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας. Είμαστε ικανοί για το καλύτερο μα και για το χειρότερο.

Οι γονείς μας, οι μανάδες μας κυρίως, μας μεγαλώνουν σκληρά. Το φταίξιμο μάς λένε θα το παίρνετε πρώτοι εσείς πριν σας το ρίξουν οι άλλοι. Θα είστε σκληροί με όσους αγαπάτε μα πιο πολύ με τον εαυτό σας. Για να είστε πάντα βέβαιοι ότι η κρίση σας θα είναι πιο δίκαιη από αυτή των άλλων.

Έτσι λοιπόν οφείλουμε να είμαστε σκληροί. Τα τελευταία χρόνια η Λακωνία και η Μάνη ιδιαίτερα γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης από μια υποτιθέμενη πολιτική οργάνωση που βάλλει ξεκάθαρα ενάντια στο κοινοβουλευτικό δημοκρατικό μας πολίτευμα. Με το πρόσχημα της συμμετοχής κάποιων ακέραιων ανθρώπων και τη μανιατοσύνη ως προνόμιο κυρίως των ομοϊδεατών γίνεται προσπάθεια ταύτισης της Μάνης με τη ναζιστική αυτή πολιτική οργάνωση.

Ακέραιοι στην οικογένειά τους και τις πόλεις τους ήταν οι δεσμοφύλακες στο Άουσβιτς. Ακέραιοι και αυτοί στο Νταχάου και στο Μπιργκενάου. Για την αγάπη στην πατρίδα τους έκαναν ό,τι έκαναν. Στο όνομα αυτής λειτουργούσαν. Στο όνομα αυτής εξαπατήθηκαν.

Οι μανιάτες και συνολικά οι λάκωνες δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί αυτό. Οφείλουμε να μαθαίνουμε από την ιστορία, να αναγνωρίζουμε τα λάθη και τα ελαττώματά μας, να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Με σκληρά κριτήρια όπως αρμόζει στη φύση μας.

Είτε αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί είτε ως συντηρητικοί έχουμε χρέος να απομονώσουμε πολιτικά τους εκφραστές της βίας και του ολοκληρωτισμού. Να απομονώσουμε πολιτικά αυτούς που θεωρούν εαυτούς πιο λάκωνες και πιο μανιάτες από τους υπόλοιπους. Να απομονώσουμε πολιτικά αυτούς που θα θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία και τη δημοκρατία μας στο όνομα της πατρίδας και του τόπου.

Τη Λακωνία και τη Μάνη δεν την καπηλεύεσαι όποιος και να ‘σαι, ακόμα και ο πιο ενάρετος. Οι οργανωμένοι προπηλακισμοί, η εκμετάλλευση της αμάθειας των φτωχών ανθρώπων, η επίκληση του πατριωτικού συναισθήματος για ευτελείς σκοπούς είναι ύβρις για όποιον είναι και θέλει περήφανα να θεωρείται λάκων. Η Λακωνία οφείλει να μένει στην ιστορία για τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και τα έργα των λακώνων. Αυτών που ζουν εδώ μα και στα πέρατα του κόσμου. Γι’ αυτό μέχρι τώρα έμεινε και γι’ αυτό θα μείνει.