Τη μετεγκατάσταση των ΓΑΚ Λακωνίας συζήτησε στη Σπάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Το θέμα της μετεγκατάστασης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Λακωνίας στο διατηρητέο κτίριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας Πέπη Γαβαλά, με την οποία συναντήθηκε χθες στη Σπάρτη.

Όπως ενημέρωσε τον περιφερειάρχη η κ. Γαβαλά, το αυξανόμενο μέχρι σήμερα αρχειακό υλικό οδήγησε στη μίσθωση τεσσάρων διαφορετικών χώρων, συνολικού εμβαδού 1.000 τμ, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασής του. Το παλαιό Πρωτοδικείο παραχωρήθηκε στα ΓΑΚ Λακωνίας τo 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του. Στους χώρους του προορίζεται να στεγάσει τα γραφεία, το αναγνωστήριο, την αίθουσα εκδηλώσεων, το συντηρητήριο και τα αρχειοστάσια της υπηρεσίας. Ωστόσο, η φιλοξενία των ΓΑΚ στο κτίριο καθυστερεί επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης να χωροθετηθεί ως έδρα των ΓΑΚ Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του δήλωσε ότι όταν υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση του πολεοδομικού, η περιφέρεια θα αναζητήσει τρόπους να συνδράμει και στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης -και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα-, καθώς σε αυτό στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του νομού Λακωνίας το 1837.