Τι ακριβώς είναι η γρίπη και πότε έχω απλώς ένα κρυολόγημα; Συμβουλές πρόληψης!

gripi

άρθρο της ΠΕ νοσηλεύτριας Κατερίνας Μαρακάκη


Γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Ας βάλουμε τα πράγματα λοιπόν σε μια σειρά… Η αλήθεια είναι ότι συχνά συγχέουμε το ένα με το άλλο, καθώς και οι δύο παθήσεις είναι ιώσεις που προσβάλλουν το αναπνευστικό μας και έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από απόψεως αιτιολογίας είναι διαφορετικές οι δύο παθήσεις μεταξύ τους, καθώς άλλοι ιοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και άλλοι τη γρίπη. Γρίπη και κρυολόγημα διαφέρουν επίσης και στη βαρύτητα των συμπτωμάτων αλλά και στην πρόγνωση. Η γρίπη έχει πιο “βαριά” συμπτώματα και μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία, διότι συνεπάγεται βαριές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Αντιθέτως το κρυολόγημα έχει πολύ πιο ήπια διαδρομή.

Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν συμπτώματα και ενδείξεις που διαχωρίζουν μια σοβαρή γρίπη από ένα απλό κρυολόγημα.

Κλασσικές διαφορές μεταξύ κοινού κρυολογήματος και γρίπης

Συμπτώματα

Κοινό κρυολόγημα

Γρίπη

ΠυρετόςΣπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά.
Μπορεί όμως να είναι υψηλός (έως και 39 °C) στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Συνήθως υψηλός πυρετός, από 38,5 °C έως και 40 °C, που συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.
ΠονοκέφαλοςΣπάνια υπάρχει.Απότομη έναρξη. Μπορεί να είναι έντονος.
Μυικοί πόνοιΜέτριας βαρύτητας.Συνήθως έντονοι.
Αίσθημα κόπωσηςΜέτριας βαρύτητας.Συχνά έντονο.
Μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες.
Έντονη εξάντλησηΌχι.Αιφνίδια έναρξη. Μπορεί να είναι πολύ έντονη.
ΚαταρροήΣυχνά.Μερικές φορές.
ΦτάρνισμαΣυχνά.Μερικές φορές.
ΠονόλαιμοςΣυχνά.Μερικές φορές.
ΒήχαςΜέτριας βαρύτητας παροξυσμικός βήχας.Συνήθως έντονος βήχας.

 

Πώς μεταδίδονται;

Γρίπη και κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά, οπότε πολύ μικρά, αόρατα σταγονίδια με τον ιό διασπείρονται στον αέρα. Μεταδίδονται και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

Ένα άτοµο που πάσχει από κοινό κρυολόγηµα μεταδίδει τη νόσο 24 ώρες πριν και 5 ηµέρες µετά την εκδήλωση των συµπτωµάτων, και αυτά διαρκούν περίπου μια βδομάδα, αν και ο βήχας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις εβδομάδες. Κρυολογήματα τείνουν να διαρκούν περισσότερο σε παιδιά μέχρι την ηλικία των πέντε, συνήθως γύρω στις 10 έως 14 ημέρες.

Η γρίπη είναι μεταδοτική 1-2 ημέρες πριν και 5-7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο παιδιά ή άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να τη μεταδώσουν στους γύρω τους, για διάστημα έως 2 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν τρεις τύποι ιού γρίπης: ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α ευθύνεται συνήθως για τις μεγάλες επιδημίες γρίπης. Οι τύποι Β και C δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι. Ο τύπος Β προκαλεί μικρότερες, πιο τοπικές εξάρσεις, και ο τύπος C είναι λιγότερο κοινός και συνήθως προκαλεί μόνο ήπια νόσο.

Οι τύποι Β και C είναι σχετικά σταθεροί ιοί, ενώ ο τύπος Α αλλάζει (μεταλλάσσεται) διαρκώς και νέα στελέχη του εμφανίζονται τακτικά. Αυτό οδηγεί σε μια νέα επιδημία κάθε λίγα χρόνια και η νόσος εμφανίζεται σε αρκετές περιοχές ταυτόχρονα.

Κάθε 10 ως 40 χρόνια η γρίπη εμφανίζεται ως πανδημία, προσβάλλοντας άτομα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει διότι ο οτύπος Α αλλάζει και δημιουργεί ένα νέο ιό και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στο νέο ιό αυτό προκαλούνται πανδημίες. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται συνήθως ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά στους ανθρώπους.

Συμβουλές

• Πλύντε τα χέρια σας σωστά και συχνά – Αποφύγετε γενικά να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

• Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την τακτική άσκηση, τον έλεγχο του στρες, και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα.

• Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το νοσηλευτή σας για το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο ιδανικό είναι να το κάνετε αυτές τις μέρες, έως τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

• Να αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους για να απομακρύνονται οι ιοί και τα μικρόβια.

• Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και χώρους με συνωστισμό.

• Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.


Η Κατερίνα Mαρακάκη είναι πτυχιούχος ΑΕΙ Νοσηλευτικής. Επικοινωνία τηλ. 6974216851 & 2731400573. Ε-mail: marakaki.k@gmail.com. Facebook: Νοσηλευτική Φροντίδα.