Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού για τον ρωμαϊκό τάφο στην “καρδιά” της Λακωνίας

(φωτό: Νίκος Μπακής)

Τον περασμένο Μάιο, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας είχαν καταθέσει ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τον ανευρεθέντα ρωμαϊκό τάφο σε βουνοπλαγιά του Πάρνωνα, πάνω από την πεδιάδα του Έλους.

Η απάντηση της κ. Μενδώνη σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν της από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ως εξής:

“Ο εν θέματι ρωμαϊκός τάφος βρίσκεται στην Κοκκινιά Λακωνίας, περιοχή στην οποία τοποθετείται η γνωστή από τις αρχαίες πηγές πόλη των Ακρειών. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η περιοχή της Κοκκινιάς είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη βυζαντινή περίοδο.

Σε πλάτωμα κοντά στην ακτή έχει ανασκαφεί το ανωτέρω αναφερόμενο ταφικό μνημείο, το οποίο πρόκειται για columbarium των ρωμαϊκών χρόνων. Βορειοανατολικά του ταφικού μνημείου αποκαλύφθηκε ιερό, που χρονολογείται από τους αρχαϊκούς έως τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Η περιοχή της Κοκκινιάς συνίσταται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της από αγροτικές εκτάσεις, ενώ και το ανωτέρω περιγραφόμενο ταφικό μνημείο που έχει ανασκαφεί βρίσκεται εντός αγροτικής ιδιωτικής έκτασης. Τα ανωτέρω αναφερόμενα μνημεία εντάσσονται στο πρόγραμμα των αυτοψιών που διενεργούνται στην περιοχή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο περιοδικού ελέγχου των μνημείων. Στις άμεσες προθέσεις της Εφορείας είναι η ανάληψη ενεργειών προστασίας και σήμανσης των ήδη διερευνημένων αρχαιολογικών καταλοίπων”.