Τι απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος για το Απολιθωμένο Δάσος του Αγίου Νικολάου

apolithomeno dasos

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το θέμα, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, καθώς και άλλα ιδρύματα και μουσεία της χώρας, αποτύπωσε η απάντηση του αν. υπουργού Σωκράτη Φάμελου στην ερώτηση του Σταύρου Αραχωβίτη και άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον χαρακτηρισμό του απολιθωμένου δάσους Αγίου Νικολάου Βοιών ως “Μνημείου της Φύσης” και την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.

Στην απάντηση επισημαίνεται ακόμη ότι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ, μεταξύ των οποίων και ο χαρακτηρισμός των τριών απολιθωματοφόρων ζωνών του απολιθωμένου δάσους Αγ. Νικολάου, του Πικερμίου Αττικής και άλλων περιοχών, βρίσκονται σε προτεραιότητα.

Στην απάντηση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι για τους γεωτόπους εκτός περιοχών του δικτύου Natura 2000 αρμόδιες είναι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες οφείλουν να αναλάβουν τη διαδικασία για το χαρακτηρισμό και την προστασία των γεωτόπων και των μνημείων της φύσης, ενώ η πρωτοβουλία για την εκπόνηση της ειδικής έκθεσης τεκμηρίωσης αποτελεί ευθύνη κυρίως της αυτοδιοίκησης.