Τι αποφασίστηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη ρύπανση του Ευρώτα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την περιβαλλοντική μόλυνση του Ευρώτα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/2 στη γέφυρα του ποταμού στη Σκάλα. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σκάλας κ. Ιωάννα Κούρλα, κύριο ερώτημα προς πάσα κατεύθυνση είναι το εξής: “Θέλουμε τον Ευρώτα ποτάμι ζωής και αντάξιο της ιστορίας του ή ένα ποτάμι ντροπής και καταστροφής που η εικόνα του μας προσβάλλει όλους;”.

Η ΔΚ Σκάλας και στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα αποφάσισαν τα παρακάτω:

1) Να ενταχθεί -με θεσμική/νομοθετική παρέμβαση- ο ποταμός σε Ειδικό Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή των δήμων Ευρώτα και Σπάρτης και των παραευρώτειων κοινοτήτων.

2) Να γίνει άμεσα (στην ερχόμενη εβδομάδα) με πρωτοβουλία του δήμου Ευρώτα σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΠΕ Λακωνίας, των δύο δήμων και των παραευρώτειων κοινοτήτων, με θέμα “Μόλυνση του Ευρώτα – Μέτρα προστασίας του ΤΩΡΑ”.

Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί άμεσα, τότε η σύσκεψη θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της ΔΚ Σκάλας και με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων και κινήσεων που δραστηριοποιούνται στην προάσπιση του ποταμού από τις όποιες μολύνσεις.

3) Ο Ευρώτας πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία, από τις πηγές, τους παραποτάμους μέχρι την εκβολή του. Εδώ υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση: Ενώ από τη γέφυρα έως την εκβολή του δέλτα του είναι αυστηρά προστατευόμενη περιοχή (Natura), γίνεται αποδέκτης όλων των λυμάτων από πολλούς ρυπαντές.

Όπως επισήμανε η κ. Κούρλα, “στο άκουσμα της κινητοποίησης, κάποιοι σταμάτησαν να ρυπαίνουν και βλέπουμε μια άλλη εικόνα του Ευρώτα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας μας πρέπει να είναι διαρκής, συστηματικός και με προτάσεις, έχοντας κατά νου τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα – ρυπαντές του ποταμού”.

Συνέχισε λέγοντας πως “νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται στην προστασία του ποταμού και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμορφώνοντας νέες συλλογικότητες. Αυτές οι πρωτοβουλίες, μαζί με τον σύλλογο αλιέων και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι ζωογόνος δύναμη δημιουργίας με μέλλον και είναι ώριμη η προσπάθεια ίδρυσης συλλόγου προστασίας του ποταμού”.

Η κ. Κούρλα έκλεισε σημειώνοντας πως η δημοτική κοινότητα Σκάλας θα αναλάβει άμεσα αυτή την πρωτοβουλία, με ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες, συλλόγους και φορείς που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν σ’ αυτή τη διαρκή προσπάθεια. Όπως είπε, “γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Γνωρίζουμε όμως ότι μια κοινωνία πολιτών με ευαισθησίες, γνώση, τόλμη, επιμονή και αποφασιστικότητα μπορεί να γίνει καταλύτης δράσης και αποτελεσματικότητας στην επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος”.