Τι γίνεται επιτέλους με το αναστηλωτικό πρόγραμμα του Παλατιού του Μυστρά;

Mystras

Σοβαρά ερωτήματα που αφορούν την πρόοδο των έργων, τα ποσά που έχουν έως σήμερα δαπανηθεί, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για να παραδοθεί από τους μελετητές-κατασκευαστές, ώστε να καταστεί επισκέψιμο, το επονομαζόμενο παλάτι των Παλαιολόγων στο Μυστρά, απευθύνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Η κατατεθείσα ερώτηση αναφέρει:

Davakis 1“Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα μεσαιωνικής πόλης σε όλη τη χώρα, αποτελεί έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, εγγεγραμμένο στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ήδη από το 1989.

Τα αναστηλωτικά έργα που πραγματοποιούνται στο χώρο έχουν πολύπαθη μακρά ιστορία. Το αναστηλωτικό πρόγραμμα των μεσαιωνικών οικιών της καστροπολιτείας και ιδιαιτέρως αυτό του “Παλατιού” προχωράει εδώ και χρόνια με αργούς ρυθμούς και εντελώς δυσανάλογους σε σχέση με τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ήδη από την εποχή των ΜΟΠ, καθώς και από το β’, γ’ και δ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
Ιδιαίτερα από το 1995, οπότε και το έργο εντάχθηκε στο “Ταμείο Διαχείρισης για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων” με την εποπτεία της Επιστημονικής Επιτροπής Αναστήλωσης Μνημείων Μυστρά, η τοπική κοινωνία ανέμενε με μεγάλη προσμονή την ολοκλήρωση της αναστήλωσης τού “Παλατιού”, τού μοναδικού βυζαντινού παλατιού που έχει διασωθεί έως τις ημέρες μας στην ολότητά του.

Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση γιατί ανάγεται σε δύο τουλάχιστον δεκαετίες πριν, οφείλονται όμως επιτέλους συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών του συγκεκριμένου έργου;
2. Ποια ποσά έχουν μέχρι σήμερα δαπανηθεί, για ποιες συγκεκριμένες εργασίες και από ποια προγράμματα;
3. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προβλέψεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τη συνέχιση των έργων στο Μυστρά, καθώς απομένει η προώθηση και άλλων έργων υποδομής ώστε ο χώρος να αποδοθεί πλήρως εποπτικός και ασφαλής στο κοινό;
4. Προβλέπεται η εμπλοκή της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, η οποία για πολλά χρόνια δεν μετείχε στην εκτέλεση των αναστηλωτικών έργων, που εκτελούνταν αποκλειστικά από την επιστημονική επιτροπή του Μυστρά;”.