Τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις στο Χυμοφίξ;

Με επιστολή τους προς το τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει δρομολογηθεί η πληρωμή των τελευταίων απαλλοτριώσεων στο χώρο του οικοπέδου του Χυμοφίξ, δεδομένου ότι έχει πλέον εκδοθεί η οριστική τιμή μονάδος από το εφετείο και μετρά ο χρόνος των 18 μηνών, εντός του οποίου πρέπει να γίνει η εξόφληση των απαλλοτριώσεων.

Αν δεν ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων εντός του προβλεπόμενου χρόνου, τότε η διαδικασία της κήρυξης της απαλλοτρίωσης θα ξαναρχίσει από το μηδέν και θα χρειαστούν πάλι αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Είναι λοιπόν κομβικής σημασίας τόσο το τμήμα Απαλλοτριώσεων του υπουργείου όσο και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να δρομολογήσουν το ταχύτερο δυνατόν την αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων.

Μάλιστα οι Φίλοι του ΝΑΜΣ σημειώνουν πως “σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί έγκαιρα το υπουργείο Πολιτισμού στην παραπάνω υποχρέωσή του, τότε οι τοπικοί θεσμικοί φορείς (δήμος, περιφέρεια) θα πρέπει να βρουν τους αναγκαίους πόρους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας”.