“Τι γίνεται με το πόρισμα της πυρκαγιάς στα Βάτικα;”

pyroplikta Vatika

Την πορεία της εξέλιξης του πορίσματος από την έρευνα που διενήργησε η πυροσβεστική υπηρεσία ζητεί να πληροφορηθεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ο Θανάσης Δαβάκης. Η ερώτηση του λάκωνα βουλευτή προς τον υπουργό υπεβλήθη μετά από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα, στην οποία αναφέρεται ότι διενεργείται πλέον κύρια ανάκριση από την εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης Δαβάκη:

“Έχουν ήδη συμπληρωθεί περισσότερα από δυο χρόνια από την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στα Βάτικα Λακωνίας (17/7/2015). Σχετικά με τους λόγους και τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν σε αυτό τον όλεθρο και σύμφωνα με την απάντηση σε ερώτησή μου στη βουλή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Τόσκα, από την επιληφθείσα πυροσβεστική υπηρεσία (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) διενεργήθηκε προανάκριση, η οποία υποβλήθηκε στις 13/11/2015 στην εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου.

Στη συνέχεια, από την ως άνω εισαγγελική αρχή, παραγγέλθηκε κύρια ανάκριση και διορίστηκε εκ νέου πραγματογνώμονας για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς, ο οποίος την 3/7/2017 μετέβη στον τόπο αυτής.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ανωτέρω έγγραφο του κ. Τόσκα, ύστερα από παραγγελία του κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για την ίδια υπόθεση και συνεπώς η υπόθεση αυτή αποτελεί αντικείμενο χειρισμού της εν λόγω εισαγγελίας.

Επειδή, λόγω της καταστροφής που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής, η εν θέματι υπόθεση είναι γι’ αυτούς ζωτικής σημασίας,

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης βρίσκεται σήμερα η πορεία της εν λόγω υπόθεσης;

2. Τι σκοπεύετε να πράξετε εντός του πλαισίου των δικονομικών σας δυνατοτήτων, έτσι ώστε να επισπευσθεί η δικαστική διεκπεραίωση αυτής;”.