Τι δήλωσε για τους αγρότες ο Τσίπρας από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Tsipras Alexis

Tsipras Alexis

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έδωσε χθες (5/8) σε επίσκεψή του στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θα διεκδικήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και μικρότερη προκαταβολή φόρου για γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Στόχος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, “είναι μέσα στη διαπραγματευτική διαδικασία να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε για τη φορολογία, να θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα φυσικά πρόσωπα τα απασχολούμενα κατά κύρια απασχόληση με κάθε είδους αγροτική εργασία, η οποία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους από κάθε πηγή. Και γι’ αυτούς, τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να διεκδικήσουμε φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26%. Και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%, όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους. Ενώ ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες θα διεκδικήσουμε να ισχύσει η μείωση για 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3-5 χρόνια… Επίσης, θα διεκδικήσουμε και στον αγροτικό χώρο να φορολογείται το καθαρό εισόδημα και άρα να υπολογίζονται στις δαπάνες παραγωγής τα κόστη εργασίας, η οικογενειακή εργασία, οι αποσβέσεις και γενικά όλα τα έξοδα και οι επιβαρύνσεις.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αρθούν παθογένειες και χρόνιες δυσλειτουργίες στην οικονομική και παραγωγική δομή της χώρας.

Πρώτη είναι η θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης. Όπως ανέφερε, έχει ήδη ετοιμαστεί σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών. Στόχος είναι να προωθηθούν νέες οριζόντιες μορφές οργάνωσης παραγωγής, μορφές κοινωνικής οικονομίας που θα θέτουν ως προτεραιότητες τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. “Στόχος μας μια παραγωγή που θα εστιάζει στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και όχι στη μείωση του κόστους, καθώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα δεν είναι η δυνατότητα μαζικής παραγωγής, αλλά η αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υψηλής ποιότητας των ελληνικών προϊόντων”, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά στην άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο με τη συμβολή των δημόσιων λειτουργών, την αναδιοργάνωση και την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών. Ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο χώρο της κτηνοτροφίας, σκοπός της κυβέρνησης είναι άμεσα να ψηφιστεί ο νόμος που έχει εκπονηθεί για τις βοσκήσιμες γαίες, ο οποίος είναι έτοιμος και θα δοθεί και αυτός σε διαβούλευση στο επόμενο διάστημα.

Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με την αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ρυθμίσεις σε νέα αντικειμενική βάση, ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκαιρους ελέγχους τιμών καταναλωτή. “Είναι παρεμβάσεις που ήδη έχουμε ξεκινήσει και ετοιμάζουμε σε διαβούλευση και με τον ΟΟΣΑ”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μια επιπλέον σημαντική παρέμβαση, όπως είπε, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή παράνομων εισαγωγών, εξαγωγών, “ελληνοποιήσεων” και κυκλωμάτων στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων. “Ταχύτατα θα προχωρήσουμε γι’ αυτό το σκοπό στη συγκρότηση μεικτών διυπουργικών κλιμακίων ελέγχων της αγοράς”, είπε. “Επίσης, θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο συμφερόντων που χρόνια μονοπωλούν έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο”. Δεσμεύτηκε ακόμη ο κ. Τσίπρας για τη λειτουργική αναδιάρθρωση του ίδιου του υπουργείου στο πλαίσιο της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που θα εξορθολογήσει και θα εκσυγχρονίσει το σύνολο του πολύπαθου ελληνικού δημόσιου τομέα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2014-2020. “Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή υπολογίζουμε να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.