Τι διατηρεί και τι χάνει η Λακωνία από τις αλλαγές στο ΚΕΕΜ

Ως γνωστόν, σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δημ. Βίτσα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Λακωνίας σχετικά με το ζήτημα του ΚΕΕΜ Σπάρτης και σχετική επικοινωνία του Στ. Αραχωβίτη με το ΥΠΕΘΑ. Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι τρεις βουλευτές του νομού, ο πρόεδρος και ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και ο δήμαρχος Σπάρτης.

Όπως διαβάσατε χθες στο laconialive.gr, η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να καταργήσει το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων που λειτουργεί εντός του ΚΕΕΜ. Στο στρατόπεδο ωστόσο παραμένουν για εκπαίδευση οι ειδικότητες του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, όπως οι οδηγοί, οι μάγειρες και οι αρτοποιοί. Παραμένει επίσης η εκπαίδευση των αξιωματικών, καθώς και η απονομή πιστοποιητικών Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Το στρατόπεδο του Γυθείου θα καταργηθεί και οι σχολές του (μαγείρων και αρτοποιών) θα μετεγκατασταθούν στο ΚΕΕΜ Σπάρτης.

Οι εκπρόσωποι του νομού έθεσαν υπόψη του υπουργού την ανάγκη για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου ο τόπος να μην πληγεί από την παραπάνω τροποποίηση της λειτουργίας του στρατοπέδου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Παναρίτης κατέθεσε στον υπουργό την πρόταση να εκπαιδεύονται στο ΚΕΕΜ όλοι οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων αυτών όλων των Όπλων και Σωμάτων των ΕΔ, για να λάβει τη διαβεβαίωση από εκείνον ότι η πρόταση θα τύχει της δέουσας προσοχής από το υπουργείο.

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας εξήγησε τους επιχειρησιακούς λόγους που επιβάλλουν αυτές τις αλλαγές, προκειμένου όπως είπε να αναβαθμιστεί το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το επιτελείο των ΕΔ εδώ και πολλά χρόνια.