Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας και πώς θα τον αντιληφθείτε

γράφει η λογοθεραπεύτρια Φροσούλα Μπάτζιου


 

Τι σημαίνει βραχύς χαλινός γλώσσας;

Ο συνδετικός ιστός κάτω από τη γλώσσα του μωρού σας (μια μεμβράνη που ονομάζεται χαλινός) είναι μικρός ή επεκτείνεται προς το μπροστινό μέρος της γλώσσας (κορυφή). Ο χαλινός στην περίπτωση αυτή φτάνει μέχρι την κορυφή της γλώσσας και εμποδίζει την ελεύθερη έξοδό της από τη στοματική κοιλότητα. Η γλώσσα μπορεί να φαίνεται ότι έχει ένα σχήμα καρδιάς στην άκρη, επειδή ο βραχύς χαλινός εμποδίζει την πλήρη έξοδό της.

Το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Δεν είναι ασυνήθιστο. Περίπου 4% – 10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό. Τυπικά, ο χαλινός της γλώσσας διαιρείται πριν από τη γέννηση, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνησή της. Σε μερικά μωράκια δεν συμβαίνει αυτό για άγνωστους λόγους. Το εύρημα αυτό είναι είναι πιο συχνό στα αγόρια απ’ ό,τι τα κορίτσια. Η αγκυλογλωσσία ποικίλλει σε βαθμό σοβαρότητας, από ήπιες περιπτώσεις, έως και πλήρη καθήλωση της γλώσσας στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας.

Τι προβλήματα δημιουργεί στο παιδί μου;

Ο βραχύς χαλινός περιορίζει το εύρος της κίνησης της γλώσσας ενός μωρού. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τον θηλασμό, την κατάποση και την ομιλία.

Ποιος θα με βοηθήσει να καταλάβω αν το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας;

Συνήθως οι πιο έμπειροι στη διάγνωση αγκυλογλωσσίας είναι οι παιδίατροι, οι ΩΡΛ ιατροί και οι σύμβουλοι γαλουχίας.

Εγώ πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας;

• Μπορεί να σας προκαλεί τραυματισμό και πόνο στη θηλή του μαστού κατά την προσπάθειά του να θηλάσει, επειδή γίνεται συμπίεση της θηλής με τα ούλα αντί με τη γλώσσα. Σε περίπτωση που το ταΐζετε με μπιμπερό, μπορεί και να μην το υποψιαστείτε άμεσα.
• Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους/πτωχή σίτιση γάλακτος.
• Σε μεγαλύτερα παιδιά γίνεται αντιληπτό με προβλήματα στην ομιλία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ήχους που χρειάζονται ιδιαίτερες κινήσεις της γλώσσας. Οι ήχοι αυτοί αφορούν τα υγρά σύμφωνα (το “ρ” και το “λ”) ή όταν ο λόγος είναι γρήγορος.
• Μπορεί σε μεγαλύτερα παιδιά να επηρεάσει τις δραστηριότητες, όπως το να γλείφει το παιδί ένα παγωτό χωνάκι ή να παίζει ένα πνευστό όργανο.

Μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα το πρόβλημα με το βραχύ χαλινό γλώσσας, όταν μεγαλώσει το παιδί μου;

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας δεν αποκαθίσταται από μόνος του και δύναται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας του παιδιού.