Τι είναι ο σιγματισμός και ποια τα είδη του: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αρθρώσει καθαρά

Ο Σιγματισμός ή ο Ψελλισμός αποτελεί τον ελλιπή σχηματισμό του γράμματος “σ”. Μερικοί επιστήμονες αναφέρονται όχι μόνο στον ελλιπή σχηματισμό του “σ”, αλλά και των λοιπών συριστικών. Η απουσία των συριστικών συνήθως οφείλεται σε ακουστικές βλάβες ή σε ανωμαλίες της δομής των δοντιών αλλά και του σαγονιού.

Τα είδη του σιγματισμού είναι ο σιγματισμός, ο σιγματισμός πλευρικός ή αμφίπλευρος και ο σιγματισμός προ των οδόντων. Για να αποκατασταθεί ο σωστός σχηματισμός του “σ” πρέπει να πραγματοποιηθεί φωνητική προσέγγιση από ειδικούς και να τηρούνται ορισμένες προυποθέσεις για την προφορά του “σ”.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχουν διαγνωστεί τρία είδη σιγματισμού.

Στο σιγματισμό διά μέσου των οδόντων, αντί για Σπύρος, προσφωνείται Θπύροθ. Ο σιγματισμός οφείλεται στη “λανθασμένη” τοποθέτηση της γλώσσας. Αν η κορυφή της γλώσσας βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια, μειώνεται η συχνότητα της ομιλίας, διότι ο αέρας δεν βγαίνει από τη σωστή θέση. Ο λανθασμένος σχηματισμός γίνεται αντιληπτός τόσο ακουστικά όσο και οπτικά, διότι ανάμεσα στα δόντια σχηματίζονται και άλλοι φθόγγοι, όπως ντ, τ, λ, κ, και το αποτέλεσμα είναι μια “οδοντική χροιά” κατά την εκφώνηση και προφορά της εκάστοτε λέξης.

Ο αφίπλευρος ή πλευρικός σιγματισμός εμφανίζεται λόγω της κατεύθυνσης του αέρα όχι προς τα μπροστά, αλλά προς τα δεξιά ή τα αριστερά ή και προς τις δύο μεριές. Αυτό προκαλείται από τη λανθασμένη θέση της γλώσσας.

Στο σιγματισμό προ των οδόντων, κατά την προφορά του “σ”, η γλώσσα πιέζεται πάνω στα δόντια, έχοντας ως αποτέλεσμα η συχνότητα να είναι χαμηλή.

Παραδείγματα εμφάνισης σιγματισμού

αντί για σ προφορά θ, θάλασσα = θάλαθα (μεσοδοντικός ή διαδοντικός σιγματισμός)

αντί για σ προφορά χ, (ουρανικός σιγματισμός)

αντί για σ προφορά φ, σολομός = φολομός (οδοντοχειλικός σιγματισμός)

αντί για σ καθαρό σ με συνεχόμενο σφύριγμα (συριστικός σιγματισμός)

αντί για σ καθαρό σ συνοδευμένο με έντονο ήχο σαν “ροχαλητού” (ρινικός σιγματισμός)

αντί για σ καθαρό σ συνοδευμένο με έντονο – αντιαισθητικό ήχο ή με παραλλαγές φθόγγων (αμφίπλευρος – μονόπλευρος σιγματισμός).

Είναι σημαντικό να μην συγχέεται ο σιγματισμός με τη μη γλωσσική ωρίμανση, που εμφανίζουν τα παιδιά κατά το 2ο και 3ο έτος της ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2731 5 51035.

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)

Κέντρο Λογοθεραπείας «Χάρισμα»

Αγησιλάου 48,Σπάρτη