Τι εισηγείται η επιτροπή της Περιφέρειας για τις αγροτικές καταστροφές από την κακοκαιρία

φωτο αρχείου

Συνεδρίασε προχθές η Συμβουλευτική Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, με μοναδικό θέμα την αποτίμηση των ζημιών που προήλθαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το νομό και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον δήμο Ευρώτα. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος Σπύρος Παπαδάκος και τα μέλη Πέτρος Μπλέτας, Αναστάσιος Γκολέμης, Χρήστος Αναγνωστάκος και Γεώργιος Σκαφίδας.

Μετά από λεπτομερή ανάλυση και εκτεταμένη συζήτηση η επιτροπή εισηγήθηκε στον περιφερειάρχη τα εξής:

1. Λόγω παγετού, χαλαζοθύελλας και πλημμυρών, το πάγωμα των οφειλών προς τις τράπεζες, την εφορία και τον ΕΦΚΑ όλων των πληγέντων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιχειρήσεων, συνεταιριστικών και ιδιωτικών (μεταποίηση, συσκευασία και χυμοποίηση).

2. Άμεση εκτίμηση των ζημιών, προκειμένου να εκδοθούν τα πορίσματα, “για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο άλλων πληγεισών περιοχών του νομού όπου δεν έχουν τελειώσει οι εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση παρά τον μεγάλο χρόνο που έχει παρέλθει”.

3. Χωρισμό της πληγείσας περιοχής σε ζώνες. Κατάργηση της εξατομίκευσης “γιατί ποτέ δεν απέδωσε χρονικά και ποιοτικά το μέγεθος των ζημιών”.

4. Πίστωση στο λογαριασμό των πληγέντων παραγωγών χρημάτων που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 50% της πληγείσας παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα, βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ και της εκτίμησης των ζωνών από τον ΕΛΓΑ.

5. Ιδιαίτερη προσοχή από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που έχει υποστεί από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση το μανταρίνι, που είναι πλέον 100% ακατάλληλο και δεν υπάρχει διέξοδος στη χυμοποίηση.

Σημειώνεται πως η εισήγηση της επιτροπής κοινοποιήθηκε επίσης στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και στον ΕΛΓΑ.