Τι συζήτησε με τον Νίκο Σκορίνη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Λακωνίας

Την Τετάρτη 14/2 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Λακωνίας συνάντηση με τον Νίκο Σκορίνη, υπεύθυνο του Γραφείου Συντονισμού του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, και με συνεργάτες του, ενόψει και του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Πελοποννήσου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Τρίπολη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒΕΛ, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι των σωματείων-μελών της, προκειμένου να θέσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη ανάπτυξη του νομού.

Ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκε ήταν η επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου με επέκταση του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο – Σπάρτη μέχρι και το Γύθειο, έργο στρατηγικής σημασίας που θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο μετάβασης στην πόλη και το νέο λιμάνι του Γυθείου. Στη συνέχεια υπογραμμίστηκε η ανάγκη για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο δρόμο προς Σκάλα, Μολάους, Μονεμβάσια, Νεάπολη, ώστε ο επικίνδυνος αυτός δρόμος να καταστεί, εάν όχι αυτοκινητόδρομος, τουλάχιστον ασφαλούς και ταχείας κυκλοφορίας.

Περαιτέρω, έγινε σημαντική αναφορά στην καθοριστική σημασία που έχει για την περιοχή η κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης. Επισημάνθηκε στους συνομιλητές ότι ο φορέας συμμετέχει ενεργά στην κίνηση φορέων και πολιτών για την ενεργοποίηση της Πολιτείας περί της ανέγερσης. Τα μέλη της ΟΕΒΕΛ εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ζήτησαν περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που αποτελεί και τον προπομπό κατασκευής του έργου.

Φυσικά από τα θέματα της συζήτησης δεν θα μπορούσε να λείπει και η κατάργηση του ΚΕΕΜ ως κέντρου κατάταξης νεοσυλλέκτων και η παραμονή του απλώς ως κέντρου εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε επίσης στην ανάγκη, όχι απλώς παραμονής αλλά και ενίσχυσης των δύο τμημάτων του πανεπιστημίου και του τμήματος ΤΕΙ που λειτουργούν στη Σπάρτη, καθώς πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη η παρουσία τους συμβάλλει στην κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη της περιοχής.

Συζητήθηκαν ακόμη οι τρόποι ενίσχυσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα (αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων), καθώς τα υψηλής ποιότητας τοπικά αγαθά αποτελούν για τη Λακωνία σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Δεν θα μπορούσε τέλος να μην τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα της εξαιρετικά υψηλής φορολογίας, των υψηλότατων συντελεστών ΦΠΑ και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για επενδύσεις, εμπόδιο και ανάσχεση για οποιαδήποτε ανάπτυξη, “κίνητρο” φοροδιαφυγής των περισσότερων επαγγελματικών κλάδων. Ως γνωστόν, η τελευταία γεννά αθέμιτο ανταγωνισμό και οδηγεί στο μαρασμό και την ανεργία τους έντιμους επαγγελματίες που καταβάλλουν κανονικά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Σκορίνης, αφού συμφώνησε με αρκετές από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των παρευρισκομένων, διαβεβαίωσε ότι αυτές θα μεταφερθούν και θα συνεκτιμηθούν. Ζήτησε δε από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων να συμμετέχουν ενεργά στα “τραπέζια διαλόγου” που θα πραγματοποιηθούν στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο και να θέσουν και εκεί τις απόψεις τους.