“Τουλίπα Γουλιμή”: Αντιδράσεις για ΤΑΙΠΕΔ και ΚΑΣ

Elafonisos

Elafonisos

Ψήφισμα διαμαρτυρίας απέστειλε ο σύλλογος “Τουλίπα Γουλιμή” την Παρασκευή 18 Ιουλίου, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Πολιτισμού, τους βουλευτές Λακωνίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και τους δημάρχους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου, θέλοντας να εκφράσει την αντίθεσή του τόσο στις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τις παραλίες “Σίμος” και “Σαρακήνικο” όσο και στην απόφαση-γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σύμφωνα με την οποία τίθεται εκτός ενάλιου αρχαιολογικού χώρου ο λιμένας της Ελαφονήσου και ο μόλος της Πούντας:

Ψήφισμα διαμαρτυρίας – συμπαράστασης

Με ανησυχία και ιδιαίτερο προβληματισμό ο σύλλογός μας παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό ανακοινώσεις αποφάσεων που αφορούν την περιοχή, όπως η από το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίαση προς “διάθεση – πώληση” των παραλιών “Σίμος” και “Σαρακήνικο” στην Ελαφόνησο. Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές “προσφέρονται” 175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς, με “Property code ABK 382”.

Είναι γνωστές και οι συνέπειες του άρθρου 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ΦΕΚ 152 Α), μέσω των οποίων με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από τον ιδιώτη αγοραστή ΚΑΙ το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού ιδιωτικοποιεί πανέμορφες παραλίες που αποτελούν κοινωνικό αγαθό αλλά και δυναμικούς πόρους οικονομικής ανάπτυξης της Ελαφονήσου και των Βατίκων γενικότερα, προς όφελος του συνόλου του τοπικού πληθυσμού.

Παράλληλα στον ίδιο χρόνο δημοσιοποιείται απόφαση-γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία αποχαρακτηρίζεται από αρχαιολογικός χώρος ο λιμένας της Ελαφονήσου, με το πρόσχημα της διευκόλυνσης αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Με την ίδια απόφαση-γνωμοδότηση αποχαρακτηρίζεται και ο προβλήτας της Πούντας, περιοχής που είναι σε επαφή με την καταβυθισμένη προϊστορική πόλη που είναι πλέον διεθνώς γνωστή, το Παυλοπέτρι.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν βαθύτατες ανησυχίες και έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες και ερωτηματικά σχετικά με τους λόγους διακοπής του ερευνητικού προγράμματος για το Παυλοπέτρι.

Ενός πενταετούς ερευνητικού προγράμματος το οποίο στο δεύτερο χρόνο ανεξήγητα διεκόπη, ωστόσο έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα που κατέστησαν το Παυλοπέτρι διεθνώς γνωστό.

Γίνεται πλέον φανερό ότι, στο όνομα εξυπηρέτησης επενδυτικών συμφερόντων, η πορεία και η μοίρα του τόπου σχεδιάζονται από κέντρα έξω από τον τόπο και ερήμην της τοπικής κοινωνίας, από την οποία αφαιρείται κάθε λόγος.

Σχεδιασμοί που στερούν πλέον ουσιώδη δικαιώματα και αγαθά του πολίτη, αλλά και που σταδιακά υποβαθμίζουν πολιτιστικές αξίες του τόπου που είναι κεφάλαια για την αειφόρο ανάπτυξή του.

Ο σύλλογός μας με καταστατικούς σκοπούς την προστασία, προβολή και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έπειτα από την αριθ. 5/2014 ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την ανησυχία του, την αγωνία του και την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς αυτούς.

Συμπαρατάσσεται με τους φορείς και κατοίκους του τόπου που εναντιώνονται στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών και συμμετέχει σε κάθε νόμιμη δράση ανατροπής τους.