Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: “Μαχαιριά” στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Touristikos Organismos Peloponnisou

Touristikos Organismos Peloponnisou

Ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην απασχόληση θεωρεί ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου πως θα επιφέρει μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όπως σημειώνει ο ΤΟΠ, η διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ -τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση- σε επίπεδα ανάλογα των κύριων ανταγωνιστριών χωρών της νότιας Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα κατά την τελευταία διετία για τη χώρα μας την καταγραφή εντυπωσιακών μεγεθών στις αφίξεις εισερχόμενων τουριστών και στα έσοδα. Η διεθνής εμπειρία άλλωστε έχει αποδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες οδηγεί σε μείωση της τουριστικής ζήτησης και κατά συνέπεια σε μείωση εσόδων για τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Γι’ αυτό ο ΤΟΠ θεωρεί πως μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ θα σήμαινε αφενός ανακοπή της δυναμικής που εμφανίζει ο εισερχόμενος τουρισμός και αφετέρου αναχαίτιση της τεράστιας συμβολής του τουριστικού κλάδου στον τομέα της απασχόλησης.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου προβάλλει την εκτίμηση ότι σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν θα επιτρέψουν ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στον τουρισμό και δεν θα ενδώσουν στην όποια αρνητική μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ. “Το αντίθετο θα σήμαινε την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τόπο μας, την πλήρη ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας”, υπογραμμίζει.