Τούμπανα στη γειτονιά σου, δέξου τα και στη γωνιά σου

άρθρο του Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ


Τούμπανα στη γειτονιά σου, δέξου τα και στη γωνιά σου

(λαϊκή παροιμία)

Τις τελευταίες μέρες η γεωπολιτική γειτονιά μας φλέγεται, και το ίδιο μας το σπίτι, η χώρα μας, βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τη συστηματική εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος από τη γείτονα χώρα. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση.

Όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες και φιλόξενοι και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία μας. Καλό θα είναι λοιπόν, να μη διχάζουμε την κοινωνία, να μη διχάζουμε τους πολίτες. Να μη χρησιμοποιούνται τα ΜΑΤ εναντίον των νησιωτών, να μην εκφέρονται εμπρηστικές δηλώσεις.

Όπως είπε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου χρειαστεί θα βάλουμε πλάτη. Όχι λευκή επιταγή. Αυτό πρέπει να το χτίσουμε μαζί. Τώρα χρειάζεται συμφωνία σε μια στοιχειώδη κοινή βάση και ομοψυχία στην υποστήριξή της. Δε χρειάζεται να μιλάμε για ανοιχτά και κλειστά σύνορα, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον για το πόσο ήταν ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα με 5.500 μετανάστες στη Μόρια και πόσο είναι ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα με 25.000 μετανάστες στη Μόρια.

Έχουμε κυβέρνηση με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, με τις παλινωδίες και τα αδιέξοδά της τους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά αυτή την κυβέρνηση έχουμε και δεν αλλάζει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι καταστάσεις ωστόσο, υπερβαίνουν τη συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάζεται ν’ αναγνωρίσουμε τον γεωπολιτικό κίνδυνο που απειλεί την περιοχή μας και να οικοδομήσουμε μια εθνική στρατηγική απέναντι σε αυτόν.

Το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ένας εθνικός διχασμός. Εθνικολαϊκιστικές δηλώσεις, μεγαλοστομίες, αφορισμοί και διχαστικές εκφράσεις είναι ανεπίτρεπτες, ιδιαίτερα στο δημόσιο λόγο εκείνων που έχουν ευθύνη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, στη διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής.

Η εκμετάλλευση άλλωστε ενός τόσο σημαντικού εθνικού ζητήματος με επικοινωνιακό και μικροπολιτικό τρόπο το μόνο που δείχνει είναι ανευθυνότητα και προσπάθεια συγκάλυψης της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη “φωτιά” που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά μας και το τελευταίο διάστημα “μαίνεται ανεξέλεγκτη”.