Στα 1969, στη Σπάρτη, μπροστά από το δημοτικό στάδιο, στο τέρμα της οδού Κ. Παλαιολόγου, στήθηκε μεγαλειώδες άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα. Μέχρι τότε η νέα Σπάρτη, 135 χρόνια από την ίδρυσή της με διάταγμα του Όθωνα (1834), δεν είχε αξιωθεί να τοποθετήσει ένα άγαλμα (έστω κι έναν ανδριάντα) του Λεωνίδα, του βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης, που τη δόξασε στον κόσμο και στους αιώνες με την ηρωική θυσία του στις Θερμοπύλες 480 πΧ.

Το μεγαλειώδες κι επιβλητικό αυτό ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα το φιλοτέχνησε ο έλληνας γλύπτης Βάσος Φαληρέας (1905 – 1979), ο οποίος υπήρξε από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής σχολής γλυπτών στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

falireas-vasosΟ Βάσος Φαληρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 με καταγωγή από την Καρδαμύλη της Μάνης. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας με δασκάλους τους διάσημους καθηγητές της σχολής Γεώργιο Ιακωβίδη και Θωμά Θωμόπουλο.
Στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, το 1937, ο Φαληρέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το έργο του «Γαλήνη» (1936), καθώς και αργυρά μετάλλια για τα έργα «Γυμνό» και «Κεφαλή».
Την ίδια χρονιά της βράβευσής του στην Έκθεση των Παρισίων, ο Φαληρέας τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι, ενώ το 1976 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και ηρώα, όπως «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη. Άλλα μεγαλεπήβολα έργα του είναι επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955) και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926).
Στο έργο του συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός από προτομές και ανδριάντες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων.
Ο Φαληρέας επιδόθηκε επίσης στη χάραξη μεταλλίων και νομισμάτων.

Το Άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, το θαυμάσιο αυτό έργο του Φαληρέα, αποτελεί από το 1969 έως και σήμερα (αλλά θα αποτελεί και στο μακρινό μέλλον) το κορυφαίο αξιοθέατο της νέας Σπάρτης, ένα μνημείο μπροστά στο οποίο στέκονται με δέος και θαυμασμό οι επισκέπτες της πόλης, αναπολώντας την ιστορία και τα κατορθώματα Ηρώων που είχαν βάλει την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους.

Άγετ’, ώ Σπάρτας ευάνδρω

κώροι πατέρων πολιατάν

λαιά μέν ίτυν προβάλεσθε,

δόρυ δ’ ευτόλμως άνχεσθε,

μή φειδομένοι τάς ζωάς.

Ου γάρ πάτριον τά Σπάρτα!

Εμπρός ώ της ευάνδρου Σπάρτης

τέκνα πατέρων πολιτών,

διά της αριστεράς χειρός την ασπίδαν προβάλετε,

διά δέ της δεξιάς με τόλμη

το δόρυ υψώσατε,

μη φειδόμενοι τις ζωές

γιατί αυτό δεν είναι πατροπαράδοτο στη Σπάρτη!

(Ο παιάνας που έψαλλαν οι σπαρτιάτες πολεμιστές καθώς βάδιζαν κατά του εχθρού)

(φωτογραφίες Β. Μητράκος)
πηγή: Facebook σελίδα “Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης”